Analyse

ANALYSEKIEV 2017

Hoe ‘The Voice’ al vijf jaar op rij voor onze songfestivalkandidaat zorgt

Met Ellie ‘Blanche’ Delvaux stuurt België opnieuw een ex-kandidaat van talentenjacht The Voice Belgique naar het Eurovisiesongfestival. Het is de derde keer op rij dat omroep RTBF voor zo’n kandidaat kiest en in 2014 en 2016 won een Voice-deelnemer de Vlaamse voorronde. Met als opvallend resultaat dat afwisselend The Voice van Vlaanderen en The Voice Belgique al vijf keer achtereenvolgens voor onze songfestivalkandidaat zorgen.

VTM zendt in Vlaanderen The Voice van Vlaanderen uit, terwijl RTBF hoge kijkcijfers haalt met The Voice Belgique. Het is van 2012 geleden dat de Belgische kandidaat vóór zijn of haar deelname aan het songfestival niet eerst had deelgenomen aan de populaire talentenjacht. VRT stuurde toen Iris naar Baku, met een flauw resultaat als gevolg. RTBF startte het jaar daarna met de ‘Belgische Voice-traditie’.

Talentenjachten en tv-shows hebben altijd een belangrijke rol gespeeld als het op (vinden van) nieuwe songfestivalkandidaten aankomt. Zo goed als elk land stuurde in het verleden al eens een kandidaat die bekend raakte dankzij een zangshow op televisie. Door een onbekende kandidaat aan te duiden die al eens deelnam aan zo’n show, speelt de desbetreffende omroep op veilig: de deelnemer heeft nog geen grote carrière en vertrekt van nul. Anderzijds is al gebleken dat zulke kandidaten soms te kort schieten qua podiumvastheid en overtuigingskracht. In België staan bekende en gewaardeerde artiesten nog steeds niet te springen om deel te nemen aan de populairste liedjeswedstrijd van Europa én Australië. Maar het is toch opvallend dat éénzelfde talentenjacht al vijf jaar (mee) voor de Belgische vertegenwoordiger zorgt.

Weinig vertrouwen in Roberto Bellarosa

Na een voorronde te hebben georganiseerd in 2011, koos Franstalige omroep RTBF er voor om in 2013 intern een keuze te maken. Ze kwamen uit bij Roberto Bellarosa (foto RTBF). Die jongeman had een jaar eerder het allereerste seizoen van The Voice Belgique gewonnen. Het is typisch Belgisch dat zowel Vlaanderen als Wallonië elk apart hun versie uitzenden. In Wallonië kan je volgens de programmanaam dé Voice van België worden, terwijl VTM (enkel) The Voice van Vlaanderen zoekt. Na een vrij amateuristische songselectie via de radio was er weinig vertrouwen in Bellarosa. Enkele maanden later volgde een herwerkte versie van het lied, en plotseling leken de Belgische kansen te verbeteren. Mede dankzij zijn opvallende choreografie maakte de Belgische delegatie indruk, en voor de tweede keer in vier songfestivals tijd plaatste ons land zich voor de finale.

robertobellarosa_thevoice

Wisselend succes in 2014 en 2015 

Aan Vlaanderen om minstens even goed te doen. Voor het eerst sinds 2010 organiseerde VRT opnieuw een voorselectie. In Eurosong 2014 moesten favorieten Petra, Udo, 2 Fabiola en Jessy aanzien hoe de onbekende Axel Hirsoux uit Wallonië op overtuigende wijze Eurosong won met zijn dramatische ballade Mother. Een Waal die de Vlaamse voorronde wint, de kranten hadden er een vette kluif aan. Terwijl in Nederlandstalig België niemand Axel kende, was hij voor het Franstalige publiek geen nobele onbekende zanger. In 2013 had hij namelijk al van zich laten horen in … The Voice Belgique! In het tweede seizoen belandde hij in het team van Franse songfestivalzangeres Natasha St-Pier, maar sneuvelde al in de battles. Axel hoopte in de Vlaamse voorronde op dé grote doorbraak.

Ook dat is niet nieuw: heel wat kandidaten van een talentenjacht wiens carrière toch maar niet van de grond kwam, hopen via een voorronde of met hun deelname aan het songfestival zelf op een (her)lancering. In Kopenhagen stelde de inzending van België zwaar teleur. Geen finale. Het is tot nu toe de enige keer dat een Voice-deelnemer niet succesvol is als Belgische kandidaat op het Eurovisiesongfestival.

With Natasha St-Pier #Thevoicebe #eurovision

Geplaatst door Axel Hirsoux op dinsdag 22 april 2014

De kater van 2014 werd het jaar nadien snel doorgespoeld. De RTBF duidde opnieuw een jong talent aan dat van zich laten horen had in de Waalse versie van The Voice. Loïc Nottet eindigde op de tweede plaats in het derde seizoen. Op enkele coversongs na was hij na zijn deelname van de radar verdwenen. Hij kon zich volledig focussen op het festival in Wenen. Loïc Nottet had zich opgewerkt als topfavoriet. Hij zette een puike prestatie neer van Rhythm Inside, en behoorde tot het uitverkoren groepje van zes dat nagenoeg altijd punten kreeg. Op drie landen na viel België telkens in de prijzen tijdens de stemming, en er kwamen topscores uit buurlanden Nederland en Frankrijk én zelfs uit Hongarije. De succesformule van de Waalse omroep lijkt te werken.

https://www.youtube.com/watch?v=_CqHnCJxYSQ

België stuurt jonge meisjes uit The Voice

Na het uitstekende resultaat van Nottet, mocht Vlaanderen in 2016 ondervinden dat een ex-kandidaat van The Voice uit het juiste hout gesneden blijkt om te scoren op onze favoriete liedjeswedstrijd. Laura Tesoro, bij haar deelname aan Eurosong 2016 al populair bij het jonge publiek, was eerder al tweede geworden in The Voice van Vlaanderen op VTM. Ze zat in Team Koen Wauters.  Ze won makkelijk de Vlaamse voorronde met haar radiovriendelijk popliedje What’s the Pressure. Uiteindelijk verbaasde ze iedereen met haar swingende performance en bracht ons land voor het tweede jaar op rij naar de top tien van het eindklassement. Enig verschil met de Waalse selecties is dat zowel Axel als Laura eerst de voorronde moesten winnen en niet intern aangeduid werden na hun goede beurt in The Voice. VTM is dan ook de grootste concurrent van de Vlaamse openbare omroep. Afwachten hoe de VRT hun kandidaat in 2018 zal aanduiden.

Het is dan ook weinig verrassend dat RTBF deze week aankondigde dat ze opnieuw kiezen voor een talent dat ontdekt werd in The Voice. Toch hadden velen een andere kandidaat verwacht. Op het internet circuleerden namelijk de namen van Pierre Lizée en Olivier Kaye als mogelijke kandidaten. Deze twee haalden, in tegenstelling tot Ellie Delvaux, wél de halve finale van de zangwedstrijd. Kaye schopte het zelfs tot in de finale. Het is de eerste keer dat de RTBF kiest voor een ex Voice-kandidaat die al vóór de halve finales afviel. Dat wil natuurlijk niks zeggen over het talent van Ellie, die als Blanche zal zingen in Kiev.

Kortom: de kans is groot dat de deelnemers die we binnenkort aan het werk zullen zien in het nieuw seizoen van The Voice van Vlaanderen vroeg of laat in Eurosong of op het songfestival zelf zullen verschijnen. The Voice zorgt zo al vijf jaar op rij (mee) voor onze Belgische kandidaat voor het songfestival en voorlopig leverde ons dat, op 2014 na, een mooie eindnotering op. Het resultaat van 2017 zal moeten uitwijzen welke rol de populaire talentenjacht in de toekomst nog zal (blijven) spelen. Als Blanche een mooie notering haalt in de finale, ziet het er niet meteen naar uit dat de RTBF van koers zal wijzigen.

elliedelvaux

Advertentie