België

BELGIE

Zo klinkt ‘Wake Up’ van Eliot

De Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival 2019 werd op donderdag 28 februari voor het eerst officieel bekendgemaakt op radiozender MNM. City Lights-componist, Pierre Dumoulin, wilde dat het nummer qua vorm uitgesproken modern zou zijn, met een popbasis en electro- en percussiedetails. Een unieke en hedendaagse Belgische toets, een lied met een moderne en bijzondere stijl. Wake Up gaat over de wereld die dringend wakker moet worden, en de jongeren die daarbij moeten helpen. Ontdek hier alles over onze inzending voor Tel Aviv 2019.

Vlak over acht uur ‘s ochtends werd Wake Up voor het eerst gedraaid in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow, het programma van en met Songfestivalcommentator Peter Van de Veire. De officiële voorstelling van het lied gebeurde tijdens een persconferentie in de gebouwen van RTBF. Het lied is inmiddels ook terug te vinden op Spotify:

Ook de officiële videoclip werd vrijgegeven op het YouTube-kanaal van het Songfestival. De regie was in handen van Jef Boes.

play

‘Eindelijk’

Eliot was te gast in het ochtendprogramma op MNM en liet weten aan presentatoren Peter Van de Veire en Julie Van den Steen dat hij blij was dat het liedje eindelijk naar buiten mocht komen. Hij doet mee omdat hij het Songfestival als een geweldige kans ziet en het is voor hem een eer om België te mogen vertegenwoordigen. Al moet hij wel toegeven dat hij tot nu toe geen trouwe volger was van het liedjesfestival. ‘Ik ben een beetje beschaamd om dat te zeggen.’

City Lights-componist, Pierre Dumoulin, wilde dat het nummer qua vorm uitgesproken modern zou zijn, met een popbasis en electro- en percussiedetails. Een unieke en hedendaagse Belgische toets, kortom een lied met een moderne en bijzondere stijl. Tim Bran, ook aan de knoppen bij onze inzending van 2017, is de producer. Wake Up gaat over de wereld die dringend wakker moet worden, en de jongeren die daarbij moeten helpen.

‘Even goed doen als Loïc en Blanche!’

Eliot beseft dat de vergelijking met het lied van Blanche snel gemaakt is. Komt daar nog bij dat de vorige Waalse deelnemers het uitstekend gedaan hebben. ‘Dat geeft me hoop en moed. Ik zal proberen om even goed te doen of zelfs beter. Het geeft me een boost‘, zegt Eliot daarover tegen VRT NWS.

Podiumbelichting 

Er wordt al volop gewerkt aan de podiumact voor Tel Aviv, maar veel wilde de jonge zanger nog niet prijsgeven. Jean-Jacques Marotte, die de podiumbelichting van Blanche in Kiev voor zijn rekening nam, is ook nu verantwoordelijk voor dat aspect van de act. Dansen ziet Eliot zichzelf niet doen. Hij liet wel vallen dat act niet zal lijken op de beelden uit de videoclip.

‘Artiest van de nieuwe generatie’

Onze kandidaat voor Tel Aviv is volgens onze Franstalige omroep een kandidaat van de nieuwe generatie. Zo kondigen ze hem aan. RTBF wil zich met deze hele inzending naar eigen zeggen richten op de zogenaamde ‘new generation’-Belgitude. Die generatie komt momenteel op straat om te protesteren tegen het falende klimaatbeleid. Eliot benadrukt dat zijn lied al klaar was voor deze beweging op gang kwam. Al is het electro-pop nummer wel degelijk een oproep aan de jeugd om wakker te worden en samen te vechten voor de toekomst van de planeet.

Eliot spijbelt zelf niet voor het klimaat. Omdat hij zijn middelbaar onderwijs nog moet afmaken, zal hij al genoeg lessen missen in mei. Daarom dat hij nu braaf naar de lessen gaat. Zijn directie en mede-leerlingen steunen hem trouwens.

‘Wereld is in slaap gevallen’ 

Het lied is een uitnodiging om wakker te worden, om samen te vechten voor de toekomst van de planeet. ‘De wereld is in slaap gevallen, maar moet wakker worden. Dat ontwaken moet een collectieve inspanning zijn, maar het heeft een stimulans en aanleiding nodig. Wij, de nieuwe generatie, hebben alle energie om deze verandering door te voeren. Het is deze positieve boodschap die ik met dit nummer wil overbrengen’, legt Eliot uit.

Découvrez "Wake Up" ? ?

Geplaatst door RTBF op Donderdag 28 februari 2019

Van muzikant naar zanger 

We komen beetje bij beetje meer te weten over de jonge artiest zelf. Zo was Eliot eerst muzikant: hij kreeg zijn eerste gitaar toen hij zeven was en begon ook piano te spelen. Uiteindelijk voegde hij zijn stem toe aan zijn gitaarspel. Het was Slimane, zijn coach in The Voice, die hem als eerste echt zangtechnieken aanleerde. Aanvankelijk werd hij geïnspireerd door de pop-rockstijl en Engelse ballades, maar Eliot zegt dat hij nu openstaat voor alle muziekstijlen en dat hij zijn universum en zijn eigenzinnige stijl gedurende zijn hele artistieke carrière wilt ontwikkelen.

België staat dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Afspraak dus op dinsdag 14 mei!