Junior 2020

JUNIOR 2020

Duitsland debuteert op Junior Eurovisiesongfestival

Duitsland zal voor het eerst in zijn geschiedenis deelnemen aan het Junior Eurovisiesongfestival, dat dit jaar wordt georganiseerd in de Poolse hoofdstad Warschau. Hiermee wordt Duitsland het veertigste land dat debuteert op het festival en het laatste land uit de zogenaamde Big 5 dat zijn intrede maakt.

De Duitse deelname is in handen van ZDF, NDR en het kinderkanaal KiKA. Kinderen tussen 9 en 14 jaar die interesse hebben om de eerste Duitse deelnemer op het festival te worden hebben tot 31 juli de tijd om zich kandidaat te stellen. Wat al bekend is, is dat Levent Geiger het lied mag componeren. Levent was in 2015 en 2019 finalist in de KiKA talentenjacht Dein Song. Hij zal ook betrokken worden bij de casting van de Duitse deelnemer en deze dan ook verder begeleiden tijdens het Junior avontuur.

‘Eindelijk’

‘We zijn uitermate verheugd dat we er eindelijk in geslaagd zijn om Duitsland op dit fantastische Europese festival te krijgen, en dat we het kunnen uitzenden op KiKA. Samen met de andere omroepen, NDR en ZDF, hebben we de juiste manier gevonden om dit aan te pakken. Het wordt een groot evenement voor alle KiKA kijkers en bij uitbreiding voor de de hele familie’, liet Astrid Plenk, programmamanager van KiKA, weten.

Lang geobserveerd 

Al sinds de start van het Junior Eurovisiesongfestival in 2003 zijn er geruchten dat Duitsland een kandidaat zou afvaardigen. In 2003 en 2004 hadden ze initieel ook toegestemd met een deelname, maar trokken ze zich steeds voor het begin van het festival terug. De afgelopen jaren kwam de geruchtenmolen weer op gang. In 2013, 2014 en 2019 stuurden de Duitsers namelijk zogenaamde ‘observatoren’ om te kijken hoe het er aan toe ging op het festival. Daarnaast zond de Duitse omroep, NDR, het festival online uit in 2015 en 2016. Ondanks alle betrokkenheid bleef het stil … tot vandaag!

Het 18de Junior Eurovisiesongfestival vindt plaats in de Poolse hoofdstad Warschau op 29 november 2020. Dit jaar zal het festival, omwille van het coronavirus, niet in een grote arena plaatsvinden. De Poolse omroep, TVP, stelt twee studio’s ter beschikking waar de kandidaten mogen optreden.