Malmö 2013 halve finale 2

logo
Datum
16-05-2013
Locatie
Malmö
Aantal deelnemers
39
Terugkerende landen
Armenië
Terugtrekkende landen
Bosnië en Herzegovina, Portugal, Slovakije, Turkije
Presentatie
Petra Mede
Stemsysteem

Elk land gaf 1 tot 12 punten, zonder 9 en 11, aan zijn top-10

Winnaar
Farid Mammadov - Hold Me (Azerbeidzjan)

Twee dagen nadat de eerste halve finale was afgewerkt, vond nu de tweede plaats. Zeventien landen namen het tegen elkaar op en vochten voor de tien overblijvende plekjes in de finale van het achtenvijftigste Eurovisiesongfestival. Duitsland, Frankrijk en Spanje stemden mee in deze halve finale, samen met de deelnemers.

Over 2013

De uitzending begon met wat een urban orchestra heette: in wat een enorme orkestbak leek, gaven verschillende dansers het beste van zichzelf. Nadien was het aan presentatrice van dienst Petra Mede om de kijker te verwelkomen, waarna de liedjes konden beginnen.

Petra Mede

De eerste drie nummers van de avond sneuvelden allen. De onfortuinlijke Letten mochten de avond op gang trekken, maar pakten voor de derde keer in vijf jaar tijd de laatste plek in de halve finale. Er was ook pech voor de twee landen die artiesten met Songfestivalervaring hadden afgevaardigd. San Marino werd voor het tweede opeenvolgende jaar, en niet voor het laatst, vertegenwoordigd door zangeres Valentina Monetta, maar met de ballade Crisalide (Vola) eindigde ze elfde en greep ze nipt naast een finaleplek. Bulgarije had Elitsa Todorova en Stoyan Yankoulov opnieuw afgevaardigd, zes jaar na hun fraaie vijfde plek in Helsinki. In hun eigen voorronde had niet hun favoriet liedje gewonnen, waardoor ze nadien ermee dreigden niet deel te nemen als ze hun zin niet kregen. Uiteindelijk lied de omroep hen toch deelnemen met het door hen verkozen Samo shampioni, maar een nieuwe finaleplek konden ze er niet mee in de wacht slepen.

Andere pechvogels waren de 69-jarige Esma en 27-jarige Lozano, die als gelegenheidsduo deelnamen voor (VJR) Macedonië. Aanvankelijk werd het liedje Imperija intern geselecteerd en voorgesteld aan het publiek, maar Macedonische media lieten zich zo schertsend uit over het nummer dat enkele dagen later een nieuw lied volgde, Pred da se razdeni. Ondanks alle moeite eindigde het Balkanland voorlaatste, waardoor het de eerste Songfestivalfinale sinds 1985 zou worden waarin geen enkel (ex-)Joegoslavisch land deel zou nemen.

Ook de Zwitsers kampten met problemen: een afvaardiging van het Leger des Heils had de lokale voorronde gewonnen, inclusief een 91-jarige man wiens elke seconde de laatste leek te kunnen zijn, maar de EBU verbiedt politieke en/of religieuze namen, waardoor de groep moest wijzigen. De nieuwe naam werd Takasa, dat naar eigen zeggen Swahili was voor ‘schoon’, maar net zo goed een acroniem was voor The Army Known As Salvation Army. Ook hier mocht alle extra geleverde moeite niet baten: de Zwitsers werden voor de zoveelste keer uitgeschakeld.

Veel rustiger ging het eraan toe bij de finalisten. Farid Mammadov uit Azerbeidzjan schreef deze halve finale op zijn conto door zijn indrukwekkende act van het lied Hold Me. De Grieken brachten een fikse dosis Griekstalige ska, waarvoor ze met het zilver werden beloond. Het brons deze avond ging naar Margaret Berger uit Noorwegen, die zich met haar stuwende electropoplied vlotjes naar de finale zong en zo haar land weer een degelijk resultaat zou opleveren, na enkele erbarmelijke jaren. Maar dé meest opvallende finalist was Roemenië. Zanger Cezar mocht als laatste optreden, en verscheen met nagenoeg naakt bovenlijf en drie dansers die eveneens naakt leken door hun vleeskleurige outfits op het podium. De operazanger werkte zich met zijn opmerkelijk stemgeluid door het dramatische It’s My Life, en werd beloond met een finaleplek.

Farid Mammadov

België en Nederland

Zowel België als Nederland namen deel aan de eerste halve finale.

De pauze en de punten

Na een pauzeact waarbij Zweedse zangers als Darin en Agnes Carlsson zich mochten bewijzen voor een internationaal publiek, maakte Petra Mede de tien finalisten bekend. Vooral het sneuvelen van fanfavoriet Moran Mazor uit Israël werd met lichte beroering onthaald, maar verder waren er geen noemenswaardige verrassingen, en stond niets de finale van zaterdagavond in de weg.

Op 28 mei 2013 maakte de EBU de gesplitste resultaten bekend, al verliep dat lichtelijk anders dan vorig jaar. Door de nieuwe manier van het samenstellen van de punten, werden enkel de gemiddelde rangschikkingen van de landen bekendgemaakt, en niet de punten. Vooral Roemenië zorgde voor verdeeldheid: de juryleden hadden het dertiende gezet op de ranglijst, maar het publiek had zodanig op Cezars borsthaar gestemd dat hij de halve finale won bij de kijkers thuis. De jurywinnaar, Gianluca uit Malta, werd door de kijkers dan weer met ‘slechts’ een zevende plek beloond. Ex-sovjetstaten Georgië en Armenië plaatsten zich beide niet in de top-10 van de telestemmers, maar gingen naar de finale door voldoende jurystemmen. Opvallend: het nieuwe leger uit Zwitserland eindigde bij het publiek zowaar in de top vijf.

#Officieel resultaat Enkel televoting Enkel jurystemming 
1Azerbeidzjan139Roemenië4,78Malta3,40
2Griekenland121Griekenland5,00Azerbeidzjan4,60
3Noorwegen120Azerbeidzjan5,28Griekenland5,55
4Malta118Noorwegen5,50Noorwegen5,80
5Roemenië83Zwitserland7,00Georgië6,05
6IJsland72Bulgarije7,44Finland7,05
7Armenië69Malta7,78Armenië7,15
8Hongarije66Hongarije8,39IJsland7,40
9Finland64IJsland8,61Israël7,95
10Georgië63Finland8,89San Marino8,40
11San Marino47Armenië9,44Hongarije8,55
12Bulgarije45San Marino9,47Albanië9,10
13Zwitserland41Georgië9,89Roemenië9,70
14Israël40Israël10,67(VJR) Macedonië9,75
15Albanië31Albanië11,78Letland9,90
16(VJR) Macedonië28(VJR) Macedonië12,22Zwitserland10,65
17Letland13Letland13,28Bulgarije10,75

Resultaten

Advertentie