Rotterdam 2021 - Wit-Rusland

kanimage
Artiest
Galasy ZMesta
Nummer
Ya Nauchu Tebya (I'll Teach You)
Omroep
BTRC
Votes in SF
1

Bio

De onbekende groep Galasy ZMesta bestaat uit Dmitry Batukov, Evgeny Kardash, Maksim Ponomarenko, Evgeny Artyukh en Irina Sorgovitskaya. Ze leerden elkaar kennen omdat verschillende bandleden in dezelfde stad werken en wonen.

Veel nummers hebben ze nog niet uitgebracht, maar de terug te vinden liedjes zijn niet van de poes. Ze lachen met transpersonen, het coronavirus en op hun website hebben ze kritiek geuit tegen de de politieke protesteerders in hun land.

Liedjes die meedoen aan het Eurovisiesongfestival mogen geen politieke boodschappen bevatten of verwijzen naar situaties gaande in een land. Na onderzoek blijkt dat de inzending uit Wit-Rusland die regel niet zo nauw neemt en de spot drijft met het politiek neutrale standpunt van het festival. Reden genoeg voor de EBU om via een brief aan de Wit-Russische omroep BTRC te laten weten dat ze het nummer moeten aanpassen of de kans lopen gediskwalificeerd te worden.

Selectieprocedure

Vorig jaar had de groep VAL de plaatselijke voorronde gewonnen, maar al in september 2020 werd duidelijk dat VAL geen herkansing zou krijgen. De groep had zijn steun uitgesproken voor de grote democratische protesten in Wit-Rusland. Dat was voldoende voor de openbare omroep, die uitgesproken voorstander is van het establishment, om VAL ervan te beschuldigen ‘geen geweten’ te hebben. Het mag dan ook geen verbazing zijn dat Galasy ZMesta netjes in de politieke pas loopt, met onder meer liedjes die het coronavirus zouden ridiculiseren.

Zowel de groep, met 'de stem van het volk' als naam, als het nummer zijn omstreden. Velen lijken er platte propaganda in te horen die de huidige politieke macht lijkt op te hemelen. 

 

Advertentie