Kiev 2017

KIEV 2017

Inzending ‘Keep the Faith’ bevat duidelijke politieke boodschap

Zangeres Tako Gachechiladze zal Georgië vertegenwoordigen op het songfestival van 2017 in Oekraïne, maar haar liedje én act zorgen nu al voor gefronste wenkbrauwen. Zowel de tekst van het liedje als de videowalls die tijdens het optreden getoond worden bevatten niet mis te verstane politieke boodschappen. Het is trouwens niet de eerste keer dat de zangeres met een politiek getinte inzending aan de liedjeswedstrijd wilt deelnemen. De EBU heeft intussen al de vraag gekregen of ze zal optreden tegen de song en act. Hetzelfde gebeurde vorig jaar met 1944 van winnares Jamala.

Keep the Faith is na de song van Albanië nog maar de tweede gekozen inzending voor Kiev 2017. Later die avond kwam daar nog het liedje uit Wit-Rusland bij. Over de inzending van Georgië valt veel meer te zeggen. De tekst van de ballade gaat als volgt:

Keep the faith, keep the faith.
Remember you are not alone.
Hold my hand and come along.
You keep the faith, keep the faith.
Don’t let nobody turn you down.
Even if the world is rough.

Dat zangeres Tako graag voor wereldvrede en hoop wil zorgen, is duidelijk. Zulke liedjes zijn al vaak gepasseerd op het Eurovisiesongfestival. Niks nieuws dus. Het is vooral de video wall die voor opschudding heeft gezorgd. Hier enkele beelden uit het live-optreden tijdens de nationale finale:

Het is vooral dit laatste beeld dat mogelijks niet door de beugel kan. Het is een duidelijke verwijzing naar het politieke conflict tussen Rusland en Georgië uit 2008. ‘Rusland valt Georgië binnen’, staat er te lezen. Ook de andere beelden gaan duidelijk over politiek en oorlog. De European Broadcasting Union (EBU) is geen fan van zulke inzendingen.

We Don’t Wanna Put In 

Daar weet Tako trouwens alles van. In 2009 bleven de Georgiërs in extremis thuis omwille van politieke redenen: de lokale songfestivalvoorronde was gewonnen door groep Stephane & 3G (mét daarin Tako Gachechiladze ) en hun lied getiteld We Don’t Wanna Put In, een niet al te subtiele verwijzing naar de Russische premier Vladimir Poetin en zijn agressief militair beleid in het Georgische Zuid-Ossetië in de zomer van 2008. De EBU had geëist dat omroep GPB of de tekst wijzigde of een ander nummer selecteerde, waarop de GPB besloot thuis te blijven.

play

Neemt de EBU maatregelen? 

Op het internet staat al dat de EBU gevraagd is of ze maatregelen zal treffen in verband met de Georgische inzending. 1944, het liedje waarmee Jamala vorig jaar uiteindelijk het songfestival won voor Oekraïne, was ook vrij controversieel. De organisatie ondernam toen niets, maar Rusland voelde zich al snel geviseerd. Ook nu worden de Russen aangevallen.

Oordeel vooral zelf:

play

Advertentie