Kort nieuws

Kort nieuws

 • Dit is de Nederlandstalige coverversie van ‘Amar pelos dois’

  Zanger Ivann Vermeer laat er geen gras over groeien: hij pakt nu al uit met zijn eigen Nederlandstalige versie van Amar pelos dois, het lied waarmee Salvador Sobral op 13 mei het Eurovisiesongfestival 2017 mee won. Ivann maakte er Tussen de sterren van.

  Ivann over zijn nieuwe single: ‘Ik vind het liedje waar Portugal dit jaar het mee gewonnen heeft echt prachtig. Het nummer raakt mij in elke vezel van m’n lijf. Onmiddellijk na Salvador z’n overwinning, ben ik begonnen aan mijn tekst. Waarom? Omdat ik het zonde zou vinden mocht dit muzikale pareltje niet alle aandacht en het respect krijgen dat het verdient. De fraseringen die je kan doen met je stem, maken dit liedje zo bijzonder. Geloof me, het vraagt veel techniek om dit liedje te zingen. Salvador en z’n zus hebben een juweeltje gemaakt.’

  Tussen de sterren is geen letterlijke vertaling, de zanger zorgde voor een nieuwe tekst. De Nederlandstalige versie gaat over ‘afscheid nemen’. Ivann nam in het verleden trouwens deel aan Vlaamse voorronde Eurosong, en was als backing vocal te horen en te zien tijdens Eurosong 2014. Het liedje is al te koop via iTunes en je kan het streamen. Beluister hier al en klein stukje:

 • Kregen we Ruslana in plaats van … Lady Gaga?

  Het had niet veel gescheeld of wereldster Lady Gaga had opgetreden tijdens de finale van het songfestival in Kiev. Dat claimt de manager van ex-winnares Jamala. Wegens een te krap budget ging de deal niet door en … kreeg Ruslana de eer om tijdens de pauze op te treden.

  Igor Tarnopolsky, manager van Jamala, claimt dat hij in april al op de hoogte werd gebracht over de mogelijke komst van Lady Gaga. Stuart Barlow, producer van het voorbije festival, zou hem dat toegefluisterd hebben. De entourage van Gaga was akkoord om tijdens de intervalact van de grote finale op te treden. De organisatie zou zo na Justin Timberlake vorig jaar, opnieuw hebben uitgepakt met een wereldbekende popster.

  Vervangen door Ruslana

  Net als Timberlake zou Gaga geen geld krijgen voor het optreden zelf. In ruil krijgt ze een miljoenenpubliek, dat potentieel haar liedje zal downloaden of streamen. Can’t Stop the Feeling van Justin werd dan ook een wereldhit. De deal zou uiteindelijk afgesprongen zijn omdat de rider van Gaga, de lijst met eisen, opliep tot een bedrag van om en bij de 200.000 dollar. Dat kon of wou de organisatie niet betalen.

  Uiteindelijk werd besloten om Ruslana te laten optreden tijdens de pauze. Ze bracht er haar nieuwste single It’s Magical. Ook ONUKA en Jamala (inclusief streaker) passeerden de revue tijdens de show.

 • Lucie Jones krijgt heel origineel filmpje te zien

  Leuk nieuws uit het Britse kamp! Lucie Jones scoorde niet zo goed op het afgelopen songfestival, maar in de liefde heeft ze alvast veel meer geluk. De Britse zangeres stapt in augustus namelijk in het huwelijksbootje met haar vriend Ethan Boroian.

  Het was meteen grote liefde toen het koppel elkaar leerde kennen tijdens hun deelname aan X-Factor. Ethan, die chef is van beroep, wist meteen dat hij met Lucie wilde trouwen en begon zijn aanzoek voor te bereiden. Anderhalf jaar lang nam hij allerlei filmpjes op tijdens uitstapjes dat het koppel maakte naar Shangai, Parijs, Chicago, Rome … Hij vroeg haar uiteindelijk ten huwelijk in november 2015 met een ring van zijn moeder. In augustus is het dan eindelijk zo ver. Proficiat Lucie en Ethan!

  https://www.youtube.com/watch?v=TlBvvN6AP4k
 • Fake news of waarheid? ‘Salvador Sobral wacht op dringende harttransplantatie’

  Portugal laat zich op het komende songfestival vertegenwoordigen door zanger Salvador Sobral. Die blijkt momenteel niet kerngezond te zijn. Hij heeft ernstige hartproblemen en wacht op een transplantatie. Zijn management zegt dat het hele verhaal niet klopt, en dat hij enkel operaties onder ging voor hernia’s.

  De Portugese zanger staat op de wachtlijst om een nieuw hart te krijgen. De gezondheidsproblemen van Salvador zijn dan ook serieus, waardoor een harttransplantatie dus niet kan uitblijven. Volgens Flash! moet de jongeman tegen het einde van dit jaar geopereerd worden, maar voorlopig is er nog geen geschikte donor gevonden. Sobral kampt al erg lang met hartproblemen, en draagt in afwachting van zijn zware operatie zelfs een soort uitwendige pacemaker met batterijen. Om die rond zijn middel te dragen moet hij noodgedwongen vrij wijde en lossen kleren dragen. Dat moet zijn outfit verklaren die hij droeg tijdens de songfestivalselecties van zijn thuisland én in Kiev.

  Vlak voor de finale van voorronde Festival da Canção ging de jongeman al onder het mes. Toen voor twee hernia’s. De zanger had na de operatie nog veel pijn en dat was dan ook de reden waarom hij soms vreemde en krampachtige bewegingen maakte tijdens zijn optreden(s) in de voorronde. Dat staat te lezen op Flash!.

  Nu Sobral het songfestival gewonnen heeft, komen deze verhalen weer naar boven. Volgens zijn management kloppen de geruchten niet. Althans niet over zijn hart. De zanger heeft wel degelijk gezondheidsproblemen, maar minder ernstig. Dat is ook de reden waarom hij niet aanwezig was tijdens de eerste repetities.

 • Belgen schijnen opnieuw hun licht over het songfestival

  Niet alleen op het podium maar ook erboven doen de Belgen het goed op het Eurovisiesongfestival. AED Group uit Willebroek levert opnieuw een groot deel van de lichtarmaturen. Maar liefst 164moving head‘ armaturen dragen een groot deel bij aan de act van vrijwel elke artiest.

  Goedkoop zijn deze jongens niet met een aankoopprijs van 18 500 EUR per stuk. Een flitsende show zoals het songfestival, waarvan iedereen veel spektakel verwacht, professioneel in beeld brengen is dus zeker op technisch vlak een dure opgave.

  AED kennen we ook van de studio’s waar de liveshows plaatsvonden van de Belgische voorronde van vorig jaar, Eurosong 2016.

  Het is zeker niet de eerste keer dat Belgen een grote rol spelen in de technische verwezenlijking van het festival. Zowel in Kopenhagen (2014) als in Oslo (2015) was het Vilvoordse Videohouse verantwoordelijk voor de uitzending, levering van camera’s en het netwerk waarlangs alle beelden en geluiden vanuit de zaal naar de kijker worden gestuurd. Bovendien stuurden ze een 40-koppig team van technici om alles ter plaatse tot een goed einde te brengen.

 • Fanny Gillard leest Belgische jurypunten voor

  De douze points du jury belge worden vanavond voorgelezen door Fanny Gillard, radio- en televisiepresentatrice bij de RTBF. Dat werd bevestigd aan onze redactie.

  Gillard debuteerde bij een regionale afdeling van Vivacité, de Waalse Radio 2. Al gauw klom ze op tot grotere radiostations, en niet veel later volgde de televisie. In de zomer van vorig jaar was ze bijvoorbeeld nog een van de gezichten van de verslaggeving van de Olympische Zomerspelen op La Deux. Vanavond zal ze dus te zien zijn als spokesperson van de Belgische vakjury.

  Bij de andere puntengevers zitten een aantal bekende namen. Verschillende artiesten van vorig jaar keren even terug om de topscore van hun jury bekend te maken. Zo krijgen we vanavond Douwe Bob (Nederland), Iveta Mukuchyan (Armenië), Jüri Pootsmann (Estland) en Nika Kocharov (Georgië) te zien.

  Andere bekende gezichten zijn die van Zlata Ognevich (Oekraïne, 2013), Alyona Lanskaya (Wit-Rusland, 2013), Aminata (Letland, 2015), Bo Haldórsson (IJsland, 1995, en ook de vader van Svala van dit jaar) en ex-winnares Katrina Leskanich (van The Waves, Verenigd Koninkrijk, 1997).

 • Blanche scoort op iTunes

  Blanche, die dinsdag in extremis en toch wel enigszins verrassend de finale van het songfestival haalde, staat er goed voor in de iTunes charts in Europa.

  De Brusselse scoort – uiteraard – het beste in eigen land, waar ze eerste staat met City Lights. In Nederland en Zweden staat Blanche op een vierde plaats. Ook in Estland pruimt men het nummer goed: daar staat de zangeres op een knappe zesde plaats.

  In Noorwegen en Litouwen kan er nog een zestiende plaats vanaf en in Polen staat Blanche op de zeventiende plek. Daarmee scoort ze van alle kandidaten in de eerste halve finale het beste in de iTunes charts.

 • ‘Love Love Peace Peace’ krijgt release

  De intervalact van Måns Zelmerlöw en Petra Mede in de finale van het songfestival 2016 viel in de smaak en wordt gereleaset.

  Edward af Sillén, die samen met Fredrik Kempe het nummer Love Love Peace Peace pende, maakte het nieuws bekend via de sociale media. Måns Zelmerlöw en Petra Mede bezongen in het lied hoe je begint aan het ideale songfestivallied. Uiteindelijk werd het lang wachten op de effectieve release, maar het liedje zou nu dan toch uitgebracht worden. Je kan het ondertussen downloaden en streamen!

  https://www.youtube.com/watch?v=aMgW54HBOS0
 • ‘Van Gils & het songfestival’ keert terug

  Songfestival.be bezorgt je dagelijks live updates vanuit Kiev. Maar is je songfestivalhonger nog niet gestild na onze artikels aandachtig te lezen en actief mee te doen op onze sociale media, dan kan je ook bij de VRT terecht. Zo zal Peter Van de Veire persoonlijk afzakken naar Kiev om er de commentaar te verzorgen tijdens de live shows.

  Vanavond, 4 mei, trapt Van de Veire zijn Kiev-avontuur al af, als gast in Van Gils en Gasten op Eén. Volgende week keert Van Gils & het songfestival. De presentator zal er kort zijn plannen in de Oekraïense hoofdstad uit de doeken doen. Maar ook op 9, 11 en 13 mei is de succesvolle editie van de talkshow terug. Lieven Van Gils ontvangt zo onder andere Laura Tesoro en Christophe Deborsu (9 mei), Jan-Jaap Van der Wal en Micha Marah (1979).

  Ook Canvas doet mee: zo licht Ruslandkenner Jan Balliauw de politieke situatie in Oekraïne toe vanuit Odessa, dat nog even in de running was als gaststad. En online kunnen fans op 5 mei naar Culture Club Magazine luisteren waar Marc Erkens het heeft over enkele songfestivalklassiekers.

  Aan de allerjongste fans is ook gedacht. Ketnet Swipe staat op de finaledag 13 mei in het teken van het Eurovisiesongfestival.

  En dan zijn er nog radiozenders MNM, Radio 2 en Radio 1. Ook zij zullen dagelijks de evoluties in Kiev volgen. Peter Van de Veire zal elke ochtend in zijn ochtendshow een stand van zaken en enkele leuke weetjes geven.

 • Italië wint stemming OGAE-poll, België eindigt op tweede plaats

  Italië start op 13 mei nog ietsje meer als dé favoriet om het 62e songfestival te winnen. Francesco Gabbani heeft de officiële stemming van OGAE gewonnen met 497 punten. Blanche haalde voor België de tweede plaats binnen.

  OGAE – een afkorting voor Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision – is een verzameling van officiële fanclubs in nagenoeg alle Europese landen. Andere geïnteresseerde landen worden gegroepeerd in OGAE Rest of the World. De nationale afdelingen organiseren jaarlijks hun eigen stemming.

  De fanclub uit Polen was de laatste om zijn punten bekend te maken. Al stond het al langer vast dat Italië de winnaar was. België haalde uiteindelijk 335 punten en kon Francesco uit Italië dus al lang niet meer in halen. Hij sprokkelde 497 punten bij elkaar. Zweden kreeg 309 punten en werd derde. Frankrijk (277 punten) en Estland (242 punten) belandden ook in de top vijf. OG3NE deed het veel minder goed: Nederland ontving maar 3 puntjes, goed voor de 32ste plaats. Alle resultaten staan in dit document.