ROTTERDAM 2020UNCATEGORIZED

NPO krijgt van kabinet 12,4 miljoen euro voor Songfestival 2020

Minister voor Basis- en voorgezetonderwijs en Media, Arie Slob, liet in een verklaring weten 12,4 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het Eurovisiesongfestival 2020 in het Rotterdamse Ahoy. Hiermee komt de minister de vraag van de NPO tegemoet om een extra bijdrage te leveren aan het evenement.

Met de voorgenoemde bijdrage hoop ik dat het Eurovisiesongfestival een groot succes wordt

In de minister zijn verklaring wordt duidelijk dat de bijdrage van 12,4 miljoen door de NPO vanuit de algemene mediareserve is aangevraagd. De reden dat de minister het verzoek van de NPO heeft gehonoreerd, is omdat de Ster-inkomsten een stuk beter lijken te gaan uitpakken dan wat eerder verwacht werd. De Ster zijn de reclameblokken die bij de NPO tussen de programma’s door worden getoond.

De drie televisie-uitzendingen zouden naar schatting 26,5 miljoen euro gaan kosten. De NPO betaalt daarvan 2,5 miljoen euro. AVROTROS telt een bedrag neer van 2 miljoen euro. De bijdrage van de European Broadcasting Union, de sponsorgelden en de opbrengst van de ticketverkoop leveren geschat 9,6 miljoen euro op. Er bleef dus nog een gat van 12,4 miljoen euro open. Dit zal dus worden bekostigd uit de Ster-gelden.

Minister Slob zegt hier verder over:

In mijn mediabegrotingsbrief van 16 november 2018 ging ik voor dit jaar uit van een bedrag van 150 miljoen euro aan Ster-inkomsten, maar de laatste stand van zaken is dat de Ster streeft naar een bedrag van 173 miljoen euro. Ook als dit bedrag lager uitvalt, zal die naar verwachting voldoende zijn om de gevraagde bijdrage te verlenen. Ik heb inmiddels van het College van Omroepen begrepen dat het geen bezwaar heeft tegen de gevraagde bijdrage vanuit de Algemene Mediareserve.

Slob liet de NPO ondertussen al weten dat hij akkoord gaat met het verzoek, maar heeft hiervoor wel een aantal voorwaarden.

Daarbij heb ik aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van het Eurovisiesongfestival voor mensen met een beperking. Ik ga ervan uit dat de NPO hier extra aandacht aan besteedt. Dat geldt ook voor het betrekken van scholieren bij het Eurovisiesongfestival. Tijdens het wetgevingsoverleg is hiertoe een duidelijke wens uitgesproken vanuit uw Kamer. Ik heb de NPO geïnformeerd dat ik hierover nadere afspraken wil maken.

Minister Slob sluit zijn verklaring met de woorden:

Met de voorgenoemde bijdrage hoop ik dat het Eurovisiesongfestival een groot succes wordt. De uitzending ervan zal zowel nationaal als internationaal verbinding creëren en bijdragen aan de zichtbaarheid van Nederland.

Voorzitter bij de NPO, Shula Rijxman, liet al aan RTL Boulevard weten erg blij te zijn met de bijdrage van het kabinet:

Ik ben er ontzettend blij mee dat de overheid bereid is om financieel bij te dragen aan dit unieke, grootse internationale tv-evenement. Het Eurovisiesongfestival is één van de meest verbindende Europese tradities waar ieder jaar miljoenen mensen naar uitkijken. Het evenement in Rotterdam, dat twee weken duurt, en de drie hoogstaande tv-producties zullen hoe dan ook een positieve impuls zijn voor de hele Nederlandse culturele, creatieve en innovatieve industrie.

Meer informatie over de financiering van het festival? Klik dan hier.

Advertentie