Algemeen

ALGEMEEN

10 beklijvende ballades op Songfestival

Het Songfestival van 2018 levert maar liefst 43 liedjes op. In totaal werden er zo al 1.523 liedjes gebracht in de populaire muziekwedstrijd die sinds 1956 bestaat. Liedjes in verschillende talen, genres, stijlen én toonaarden. De liedjeswedstrijd brengt voor ieder wat wils. Tijd om dat allemaal te ontdekken. Want het Songfestival houdt zelfs van hoogoplopende emoties, kippenvel én passie. Deze tien ballades zijn daar het beste voorbeeld van.

1.  Vicky Leandros – Après toi (Luxemburg 1972)

play

Een Griekse die voor Luxemburg het Songfestival wint? Moet kunnen. Ballades hebben het altijd goed gedaan op het festival, en die gezongen in het Frans waren -zeker in de jaren 60 en 70 – enorm populair. Deze Vicky gaf de liedjeswedstrijd een van zijn meest bekende en succesvolle ballades.

2. Maribelle – Ik hou van jou (Nederland 1984)

play

Tijd voor een emotioneel liedje uit Nederland. Maribelle vertegenwoordigde haar land in het begin van de jaren 80. Haar romantisch liedje met dito tekst is leuk voor Belgen en Nederlanders, maar om héél veel punten krijgen bleek de drempel te hoog.

3. Hari Mata Hari – Lejla (Bosnië & Herzegovina 2006)

play

Geldproblemen zorgen er voor dat we dit land moeten missen op het Songfestival. Jammer voor de emotionele Balkanliedjes op het festival. Deze groep zorgde in 2006 voor een van de hoogtepunten van de avond. Als dat geen ballade is!

4. Rona Nishliu – Suus (Albanië 2012)

play

Deze Rona viel in Bakoe op met haar vreemd kapsel en ook haar jurk was niet alledaags. Maar waar ze het meeste mee in de kijker liep: haar loepzuivere stem die heel de arena vulde. Liedje Suus bezorgde menig kijker kippenvel, wat de absolute topscore van deze inzending kan verklaren.

5.  Marie Myriam – L’oiseau et l’enfant (Frankrijk 1977) 

play

Deze dame had op het einde van haar liedje amper nog adem, want L’oiseau et l’enfant is een lied vol tekst. Met haar overwinning kreeg ze er natuurlijk een grote beloning voor. Nog een Franse ballade die voor de nodige emoties zorgt.

6. Eimear Quinn – The Voice (Ierland 1996)

play

Nog voor de populaire talentenjacht had deze Ierse zangeres het al over ‘The Voice’. Deze inzending bracht een heel speciale en ingetogen sfeer op het podium. Ierland wist vroeger goede ballades naar het Eurovisiesongfestival te sturen. Dat bewijst hun winnaar van 1996. De laatste jaren daarentegen …

7. Ott Lepland – Kuula

play

In 2012 namen er verschillende sterke ballades deel aan het festival in Azerbeidzjan. Deze Ott haalt deze lijst omdat hij zo moedig was om te tonen dat ook mannen in deze moderne tijden gevoelige ballades kunnen brengen in de liedjeswedstrijd.

8. Karoline Krüger – For vår jord (Noorwegen 1988)

play

De naam van deze zangeres doet denken aan die van een bekende, maar fictieve seriemoordenaar. Daar stopt gelukkig de vergelijking . Volgens kenners en fans van het festival bracht deze dame een parel van een liedje mee naar het festival. Oordeel zelf!

9. Shiri Maymon – Hasheket shenish’ar (Israël 2005)

play

Ken je deze inzending van Israël al? Dit stijlvol en emotioneel liedje was dat jaar een van de verrassingen. En daar heeft deze Shiri zelf voor gezorgd door te zingen alsof het haar laatste keer was. En dat liedje? Ja hoor, een geweldige ballade.

10. Patricia Kaas – Et s’il fallait le faire (Frankrijk 2009)

play

Deze klassebak ging in 2009 naar het Songfestival en bezorgde de Fransen eindelijk weer een notering om trots op te zijn. Deze echte Franse chanson straalde klasse en stijl uit. En het het lied werd perfect gedragen door deze unieke zangeres.

Advertentie