Algemeen

ALGEMEEN

10 energieke bejaarden op het Songfestival

Het Songfestival van 2018 levert maar liefst 43 liedjes op. In totaal werden er zo al 1.523 liedjes gebracht in de populaire muziekwedstrijd die sinds 1956 bestaat. Liedjes in verschillende talen, genres, stijlen én toonaarden. De liedjeswedstrijd brengt voor ieder wat wils. Tijd om dat allemaal te ontdekken. Want op het vredige Songfestival is iedereen welkom. Hotel Römantiek goes Eurovisie. Zestigplussers leefden zich meer dan eens uit op en rond het podium! Tien passages die je moet gezien hebben.

1. Zwitserland zorgt voor oudste deelnemer ooit

play

Emil Ramsauer mag zich (voorlopig, alles kan) de oudste deelnemer ooit van het Eurovisiesongfestival noemen. Toen hij in 2013 mee met groep Takasa op het podium stond, was hij maar liefst 95 jaar oud. Die hoge leeftijd zorgde er voor dat Zwitserland best wat aandacht van de media kreeg in Malmö. Emil bespeelde de contrabas op het podium. Hij genoot zichtbaar van de drie minuten! De finale halen was te hoog gegrepen. Energieke Emil werd dit jaar trouwens 100 jaar.

2. Daar is Bonnie Tyler!

play

De muzikant van Zwitserland was in 2013 niet de enige met enkele jaartjes op de teller. Hij kreeg gezelschap van the one and only Bonnie Tyler, toen 62 jaar. Bonnie, die vooral meedeed aan het festival om haar plaat te promoten, heeft heel wat hits uitgebracht. In Malmö hoopte ze te scoren met Believe In Me, en dat hoopte haar thuisland ook. Maar hoe sympathiek deze dame ook was, veel punten bleven uit.

3. Engelbert Humperdinck in Bakoe 

play

In 2012 ging zo goed als alle aandacht naar Loreen. Veteraan Engelbert Humperdinck had waarschijnlijk gerekend op evenveel aandacht. Want qua succes en hits kon geen enkele andere deelnemer aan hem tippen. Engelbert, toch al 76 doen hij deelnam aan het Songfestival, was de eerste ‘vedette van vroeger’ die de BBC uit zijn hoed viste. Maar net als Bonnie werd het een grote teleurstelling. Voor ‘The hump’ extra pijnlijk omdat hij voorlaatste werd.

4. Dé stem van het festival in Groot-Brittannië: Terry Wogan

play

Artikels schrijven, interviews geven, expert zijn … Terry Wogan had zijn handen vol met het Songfestival. Hij was jarenlang de Britse commentator én in 1998 mocht hij als presentator Dana International tot winnares kronen. Dat jaar werd de man 60 jaar. In 2009 wou hij geen commentaar meer geven omdat hij vond dat de liedjeswedstrijd te veel van zijn pluimen was verloren. In 2016 namen we afscheid van een van dé stemmen van het Songfestival.

5. Eerste winnares vaste waarde in de shows

play

Allereerste winnares van het Songfestival Lys Assia, als er één oudere dame is die verschillende keren met volle flair te zien was op het Songfestival, dan was zij het wel. Ze was verschillende keren eregaste, maakte soms praatjes in de greenroom én opende ooit de stemming. Dat was in Belgrado. Toen ze hoogbejaard was, heeft ze zelfs geprobeerd om nog eens deel te nemen aan het festival. Misschien zien we in Lissabon een eerbetoon, want lieve Lys stierf nog maar pas.

6. Rapper 50 Cent? Songfestival heeft 75 Cents

play

Of hij Amerikaanse rapper 50 Cent, bekend van hit zoals Candy Shop, kende weten we niet. Feit is dat Kroatië in 2008 uitpakte met zanger Ladislav Demeterffy en doopten hem om tot 75 Cents, een stoere verwijzing naar zijn naam. Hij was een tijd lang de oudste deelnemer, maar twee namen in dit lijstje hebben nóg meer jaartjes op de teller staan. De man stierf trouwens in 2010.

7. ‘Koningin van de Zigeunermuziek’ nam zelfs deel

play

Macedonië (VJR) pakte in 2013 uit met een héél grote ster, al was Esma in het Westen van Europa vrijwel onbekend. Maar in het voormalige Joegoslavië was zij uitermate populair en ze kreeg er de naam ‘Koningin van de Zigeunermuziek’. Jammer genoeg zagen ze hoe deze kleurrijke verschijning ten onder ging op het festival. Samen met haar duetpartner had ze niet het mooiste liedje meekregen. In 2013 had Esma al een gezegende leeftijd, een paar jaar geleden stierf ze.

8. In Moldavië trommelen de oma’s

play

Zdob Si Zdub uit 2005 was een grote verrassing op het Songfestival. En velen denken dat hun charmante ‘drumster’ daar voor iets tussen heeft gezeten. De band kreeg op het podium namelijk gezelschap van een trommelende en bovendien schattige oma. Ze gaf het beste van zichzelf. Dat deze lieve, maar bejaarde dame mee op het podium stond was nog zo gek niet. Want liedje Boonika Bate toba wil eigenlijk zeggen ‘Oma speelt op het drumstel’.

9. De moeder van fenomeen Verka Serduchka

play

Hoe oud deze grappige dame is, weten we niet exact. Maar de moeder van Verka Serduchka, de travestiet die het Songfestival van 2007 op zijn kop zetten en tweede werd, is sowieso een oudere dame die graag gezien is op het festival. Mama Verka is net zoals haar ‘dochter’ een typetje, gespeeld door Inna Bilokon. Moeder en dochter mochten zo al samen de punten van Oekraïne bekend maken én vorig jaar in Kiev doken ze verschillende keren op in de shows. Meestal met een fles wijn in de hand …

10. Russisch bejaardenclubje pakt publiek in

play

Deze dames op leeftijd konden niet ontbreken in dit lijstje. Met hun koekjes probeerden de oma’s van Rusland Loreen het vuur aan de schenen te leggen. Dat lukte aardig, met een tweede plaats in Bakoe. De iets minder jonge dames pakten het publiek makkelijk in met hun charme en aaibaarheidsfactor. Zij waren in 2012 het beste bewijs dat ook senioren een plaats hebben op het Eurovisiesongfestival. Eén van hun leden is ondertussen al overleden, maar de dames treden nog steeds op. Het rusthuis is nog niet in zicht.

Advertentie