Algemeen

ALGEMEEN

10 glamourdiva’s op het Songfestival

Het Songfestival van 2018 levert maar liefst 43 liedjes op. In totaal werden zo al 1.523 liedjes gebracht in de populaire muziekwedstrijd die sinds 1956 bestaat. Liedjes in verschillende talen, genres, stijlen én toonaarden. De liedjeswedstrijd brengt voor ieder wat wils. Tijd om dat allemaal te ontdekken. Het festival is gekend voor zijn rasechte diva’s. Maar welke tien moet je echt zien optreden hebben? Ontdek ze snel.

1. Alla Pugacheva

play

Deze dame heeft in de voormalige Sovjet-Unie een iconische status en ook vandaag nog is ze een van de grootste sterren in Rusland en zijn buurlanden. Ze verkocht miljoenen platen en vormde ooit een showbizzkoppel met Philipp Kirkorov, nog zo’n grote ster. Op het Songfestival dacht glamoureuze Alla heel West-Europa in te pakken, maar dat draaide anders uit. Het gerucht gaat dat de zangeres zo teleurgesteld was, dat er traantjes gevloeid zijn.

2. Ani Lorak

play

Wat draaien ze eigenlijk in de soep, daar in Oekraïne? Want dit land stuurde al verschillende diva’s naar het festival. Deze sympathieke Ani Lorak liet zich in 2008 helemaal gaan op het podium. Zwoel in de camera kijken, strakke danspasjes en een liedje als haar strijdlied. Ze was de Shady Lady van het Songfestival. Ze werd er tweede mee!

3. Ruth Jacott 

play

Diva’s stralen vaak kracht en onoverwinnelijkheid uit. Om dat waar te maken stuurde Nederland in 1993 Ruth Jacott naar het festival, in de jaren 90 een heel populaire zangeres. Vrede, zong ze. En het mocht duidelijk zijn op het podium: Ruth was geen katje om zonder handenschoenen aan te pakken. Ze bewoog sensueel over het podium, zong alsof het haar laatste keer was en liet Europa zien dat ook Nederland diva’s in huis heeft.

4. Salomé

play

Tot de verbeelding spreken, dat deed deze Spaanse Salomé. Ze moest het podium dan wel delen met drie andere winnaars, zij kwam op het podium over als de grootste diva. Dat heeft ze te denken aan het heupbewegingen, een beetje ongewoon in 1969. En dan die outfit gemaakt uit … porselein! Meer showbizz werd het niet in die tijd.

5. Paloma San Basilio

play

In de jaren 80 kon je nog enkele Spaanse diva’s spotten, en deze Paloma San Basilio mocht niet ontbreken in dit lijstje. Als een echte vedette bracht ze haar nummer. Haar armen gingen de lucht in en het leek soms alsof de Spaanse in een andere wereld zat. La fiesta terminó zong ze. En inderdaad, het feestje stopte snel want heel veel punten kwamen er niet.

6. Helena Paparizou 

play

In 2005 werd het festival gewonnen door een podiumdiva: mooie Helena uit Griekenland. Ze gaf dat jaar iedereen het nakijken met haar goed uitgewerkte act en het liedje zelf, My Number One, was van in het begin de soundtrack van een sterke vrouw. Nadien bleef ze populair en scoorde nog wat zomerhitjes in Europa. En in Griekenland zelf? Juist ja, daar is ze een van dé populairste zangeressen geworden.

7. Carola

play

Nog een kenmerk waaraan je een diva op het Songfestival kan erkennen: ze kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Deze Carola nam maar liefst drie keer deel aan het festival en won het festival zelfs. Diva Carola is ook dé zangeres bij uitstek die weet hoe ze met een gigantische windmachine moet omgaan. In 1983 en 1991 was ze nog niet de diva die ze nu is, maar in 2006 ging ze wél all the way qua allures.

8. Conchita Wurst

play

Vandaag doet ze het met veel minder divagehalte, maar in 2014 bracht ze toch glamour mee naar Kopenhagen. Een beetje kitsch en ook wel wat camp … een goede diva is er niet vies van. Conchita ook niet, maar haar optredens op het Songfestival waren gewoonweg goed gebracht.

9. Emly Starr

play

Sommige Belgische kandidaten dachten diva’s te zijn, maar eigenlijk was het toch vooral deze Emly Starr die als een echte godin het podium veroverde met haar podiumprestatie. Vooral haar jurk, met enorme split, en mooie lange benen gingen over de tong. Velen zijn het over eens: deze inzending verdiende een veel hogere notering.

10. Dana International 

play

In een lijstje met diva’s op het Songfestival kan je niet heen om deze Israëlische furie. Dana International zong zelfs over sterke vrouwen, allemaal verpakt in het liedje Diva. Zelf zegt Dana dat ze geen echte diva is omdat ze daarvoor te lui is, maar ze heeft toch al vaak bewezen dat ze wel wat drama, showbizz en allure in zich heeft.

Advertentie