Algemeen

ALGEMEEN

10 zwoele zomerdeuntjes op het Songfestival

Het Songfestival van 2018 levert maar liefst 43 liedjes op. In totaal werden zo al 1.523 liedjes gebracht in de populaire muziekwedstrijd die sinds 1956 bestaat. Liedjes in verschillende talen, genres, stijlen én toonaarden. De liedjeswedstrijd brengt voor ieder wat wils. Tijd om dat allemaal te ontdekken. Want zelfs voor een leuk zomerdeuntje kom je al snel bij de show terecht. Wij verzamelden er tien voor jou!

1. Lucia Pérez – Que Me Quiten Lo Bailao (Spanje 2011)

play

Zuiders Spanje zorgt regelmatig voor een liedje dat de ideale soundtrack is van je zomervakantie. Vreemd genoeg scoren de Spanjaarden niet altijd met die vrolijke deuntjes. Deze Lucia haalde alles uit de kast, zelfs vuurpijlen, om ons in de stemming te brengen. Helaas, ze werd pas 23ste.

2. Lys Assia – Giorgo (Zwitserland 1958)

play

Een weekendje met Giorgo in Ascona. Daar zingt Lys Assia over. Twee jaar eerder had ze het allereerste Eurovisiesongfestival gewonnen. Bij haar laatste poging werd ze tweede. Dit vrolijk liedje met grappige tekst –  Ein Weekend mit dir. Und Polenta, Polenta, Polenta, Polenta, Polenta, Polenta, Polenta., Oh Giorgio, ein Weekend mit dir in Ascona – doet je wegdromen naar zomerse vakantiebestemmingen. Lys stierf enkele weken geleden.

3. Ivi Adamou – La La Love (Cyprus 2012)

play

Deze zangeres zorgde misschien wel voor één van dé grootste zomerhits die het Songfestival recent voortbracht. Want na de zestiende plaats in Baku was La La Love regelmatig te horen op verschillende radio’s in Europa, zelfs in België. Daar zit het aanstekelijke refrein waarschijnlijk voor iets tussen.

4. Flor-de-lis – Todas As Ruas Do Amor (Portugal 2009)

play

Ook de Portugezen deden al verschillende pogingen om met een zuiders deuntje punten binnen te halen. De groep haalde onverwachts de finale, om daar vijftiende te worden. Lang niet slecht als je weet dat dit land het meestal moeilijk heeft om te scoren op het Songfestival.

5. Suzy – Quero Ser Tua (Portugal 2014)

play

In Kopenhagen probeerde Portugal het weer met veel kleurrijke en exotische klanken. Dit liedje is heel populair bij fans van het Songfestival en Suzy is nog vaak te zien op Eurovisie-feestjes, maar in 2014 ging de zon voor haar niet op. Ze miste nipt de grote finale, maar haar zomerdeuntje lijkt toch een blijver te worden.

6. Gerard Joling – Shangri-La (Nederland 1988)

play

Ook ballades kunnen je zin doen krijgen in mooie stranden en prachtige palmbomen. Gerard Joling zong in 1988 dat hij zocht naar een paradijselijke locatie. Geen idee of hij die plek gevonden heeft, maar hij werd toch mooi negende met zijn zoektocht.

7. Mandinga – Zaleilah (Roemenië 2012)

play

Goeie zomerhits zijn makkelijk om mee te zingen, hebben vrolijke deuntjes, zijn exotisch en worden vaak gezongen door even zwoele zangeressen. Deze Roemeense groep pakte er in 2012 mee uit. Ze zongen zelfs in het Engels én Spaans. De top tien was te hoog gegrepen, het bleef bij de twaalfde plaats.

8. Séverine Ferrer – La Coco-dance (Monaco 2006)

play

Deze Séverine zorgde voor halfnaakte dansers, strooien rokjes en bikini’s. Dankzij La Coco-dance was Monaco even Tahiti. Ze zong zelfs in het Tahitiaans. In 2006 was dit het zomerse deuntje van Monaco, maar een zomerhit? Plaats 21 in de finale is best een zware dobber. Te zwaar, want Monaco neemt sinds dit heup zwaaien niet meer deel aan het Eurovisiesongfestival.

9. Beth – Dime (Spanje 2003)

play

In het begin van de nillies deed Spanje het goed in de liedjeswedstrijd. Deze Beth pakte het publiek gemakkelijk in met haar Spaanse riedeltjes en goed gevonden refrein. Ze werd achtste. Geen enkele Spaanse deelnemer deed beter sindsdien. Move over, Belle Perez! Deze Beth weet als geen ander hoe je op het Songfestival een knaller van een zomerhit moet brengen.

10. Jessy Matador – Allez Ola Olé (Franrijk 2010)

play

Waar te beginnen? Deze Franse inzending heeft alles wat een regelrechte zomerhit in huis moet hebben. Dit is drie minuten fun, dansen en meezingen. Velen weten niet dat Jessy eerst twaalfde werd op het Songfestival om daarna pas die monsterhit te scoren. Europa ging voor de bijl, en zelfs de V.S. leerde het liedje kennen. Allez Ola Olé is waarschijnlijk de populairste en succesvolste zomerhit die gelanceerd werd dankzij de liedjeswedstrijd.

Advertentie