Algemeen

ALGEMEEN

Nu te koop: het boek ’65 jaar België op het Songfestival’

‘65 jaar België op het Songfestival: Alle artiesten. Alle verhalen’. Met deze titel ligt sinds 15 maart het eerste boek dat de beroemde en beruchte Belgische geschiedenis over het Eurovisiesongfestival belicht in de winkel. Het boek is verkrijgbaar in Standaard Boekhandel en andere boekhandels, evenals in online webshops zoals Bol.com.

Auteurs en Songfestivalexperts Jonathan Hendrickx en Jasper Van Biesen legden de focus niet enkel op de feitelijke geschiedenis, maar ook op de artiesten en hun persoonlijke verhalen en ervaringen. 35 ex-deelnemers, van Clouseau tot Sandra Kim en Laura Tesoro, laten een soms verrassende en emotionele getuigenis van hun deelname horen. Songfestivalcommentator Peter Van de Veire schreef het voorwoord bij het boek.

Jarenlang stilzwijgen en openhartige deelnemers

Wie in het boek duikt, wordt meegenomen in een rollercoaster van gebeurtenissen én emoties. Een heleboel artiesten stonden te popelen om hun verhaal te vertellen, sommigen zelfs na jarenlang stilzwijgen! Hun deelname heeft, op welke manier dan ook, bijgedragen aan hun leven. Kate Ryan (2006) kreeg zelfs kippenvel tijdens haar uitgebreide interview: ‘Als ik eraan terugdenk, krijg ik direct weer glinsteringen in mijn ogen! Het Songfestival is een van de leukste dingen die ik ooit gedaan heb.’

Wat ook geldt voor Laura Tesoro (2016): ‘Dankzij dit boek herbeleefde ik mijn deelname nog eens. Terwijl ik nog altijd niet kan geloven dat ik daar ooit gestaan heb!’. Zelfs ‘Masked Singer’ Sandra Kim, nog altijd onze enige winnares, is in het boek heel openhartig over haar deelname in 1986. Terwijl ze naar eigen zeggen al na vijf minuten klaar is met praten over het Song- festival. Micha Marah (1979), wier deelname allesbehalve een succes was, ziet dit boek zelfs als het afsluiten van een persoonlijk hoofdstuk.

Nooit eerder vertelde verhalen

Voor sommige artiesten heeft het Songfestival zelfs heel hun leven veranderd. Voor de meeste deelnemers was het een ervaring om nooit te vergeten. Al liep niet alles van een leien dakje voor de Belgen, en dat is zelfs zacht uitgedrukt. Kate Ryan vergat haar kniezwengel, maar scoorde een ‘Eurovisie-vakantielief,’ Jan Leyers moest Clouseau depanneren in Rome en Nicole & Hugo mochten niet naar Dublin vertrekken. ‘Anders keerde Nicole in een kist terug,’ dixit Hugo in dit boek.

Je ontdekt de vaak niet eerder vertelde verhalen, van een ontvoerde kandidaat tot een beschonken Belgische delegatie die niet kon landen op de Ierse Songfestivallocatie. Om nog maar te zwijgen over de vele teleurgestelde BV’s die via de voorronde ons land wilden vertegenwoordigen. ‘Marijn ‘meneer Boma’ Devalck, Regi, Will Tura en zelfs Betty van ‘Big Brother’ … Ze hebben het allemaal geprobeerd. De auteurs brengen al die namen weer naar de voorgrond.

De auteurs

Jonathan Hendrickx (27, afkomstig uit Malle, wonende in Borgerhout) werkt als doctoraatsonderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en is hoofdredacteur van Songfestival. be. Jasper Van Biesen (29, afkomstig uit Lebbeke, wonende in Dendermonde) is journalist en communicatieverantwoordelijke bij de Vlaamse Overheid. Beiden verschenen al meermaals in de media als Songfestivalexperts en zijn mede-oprichters van deze website, die sinds 2015 de grootste Belgische website over de internationale liedjeswedstrijd is. Het boek ontstond na hun gesmaakte podcast Eurovisite, waarin Jonathan en Jasper al elf Belgische kandidaten interviewden.

Ontdek de 35 artiesten

In totaal blikten 35 artiesten (!) maar wat graag terug op hun deelname. Dit zijn ze allemaal: Jacques Raymond (’63 en ‘71), Lize Marke (’65), Tonia (’66), Claude Lombard (’68), Nicole & Hugo (’71 en ’73), Stella Maessen van Dream Express (’77 en ’82), Micha Marah (’79), Telex (’80), Emly Starr (’81), Pas De Deux (’83), Linda Lepomme (’85), Sandra Kim (’86), Liliane Saint-Pierre (’87), Ingeborg (’89), Clouseau (’91), Morgane (’92), Frédéric Etherlink (’95), Lisa del Bo (’96), Vanessa Chinitor (’99), Nathalie Sorce (’00), Sergio (’02), Urban Trad (’03), Xandee (’04), Nuno Resende (’05), Kate Ryan (’06), Ishtar (’08), Patrick ‘Copycat’ Ouchène (’09), Tom Dice (’10), Witloof Bay (’11), Iris (’12), Axel Hirsoux (’14), Laura Tesoro (’16), Blanche (’17), Sennek (’18) en Eliot (’19).

Advertentie