Algemeen

ALGEMEEN

Carola in de Griekse gevangenis

De gevangenis op het Griekse eiland Kos heeft een opmerkelijke gaste over de vloer gekregen: Zweedse zangeres Carola Häggkvist. De songfestivalwinnares belandde eventjes achter tralies toen ze vluchtelingen probeerde te helpen.

De zangeres was afgereisd naar Kos om vluchtelingen te helpen, zei ze tijdens een interview op Zweedse radio. ‘Ik leerde een Iraanse-Noor kennen. Via hem kwam ik erachter dat criminelen op de motoren van de boten uit waren waarmee de vluchtelingen hun oversteek maakten. Op een avond zag ik dat dieven een motor wisten te stelen’, zegt de diva. Carola wist de motor samen met vluchtelingen weer af te pakken, maar dat liep uit op een achtervolging dwars door het Griekse eiland.

Gearresteerd 

Carola reed naar het politiebureau om daar hulp te zoeken. ‘Daar beschuldigden de dieven mij van de motordiefstal. Ik werd plots gearresteerd en achter slot en grendel geplaatst’, zei de zangeres. Na een paar uur kwam Carola weer vrij. De gestolen motor heeft ze nooit meer gezien en waarom ze werd gearresteerd weet ze nog steeds niet.

Op Kos heeft ze uiteindelijk veel vluchtelingen geholpen. De zangeres zorgde er zelfs voor dat sommigen van hen naar haar thuisland Zweden konden komen. Ze gaf de vluchtelingen in kwestie kledij en reiskoffers. In een daarvan zat nog een foto met haar telefoonnummer op. ‘Ik werd gebeld door een douanier’, zegt Carola. ‘Die wilde controleren of het verhaal dat de eigenaar van de koffer vertelde wel klopte. Ik was blij dat hij belde, want nu weet ik dat ze hier veilig zijn aangekomen’

Advertentie