Algemeen

ALGEMEEN

Dit was ‘Radio2 Songfestival Top’

De finale van het Eurovisiesongfestival 2024 staat vanavond op de planning. Eerder vandaag vond de Radio2 Songfestival Top plaats. Tussen 13.00 uur en 18.00 uur galmden maar liefst 70 Songfestivalklassiekers doorheen de boxen. De grote vraag van de namiddag luidde dan ook als volgt: wie wint de jaarlijkse top? Onderaan het artikel vind je een link naar de volledige uitslag.

De afgelopen dagen kon iedereen die beschikte over een VRT-profiel zijn of haar stem uitbrengen voor de Radio2 Songfestival Top. Op zaterdag 11 mei tussen 13.00 uur en 18.00 uur werden op Radio2 de resultaten bekendgemaakt. Maar liefst 70 nummers passeerden de revue. Hieronder volgen enkele highlights.

Top 5

ABBA prijkt opnieuw op het hoogste schavot. Exact 50 jaar na hun overwinning op het Eurovisiesongfestival, weet de Zweedse groep met hun Waterloo de harten van de Vlaamse luisteraar dus nog altijd te veroveren.

Er duikt ook een Belgische inzending op in de top vijf: Sandra Kim, de enige die het Songfestival wist te winnen voor België, staat op twee. De Spaanse groep Mocedades staat dan weer op drie. Zij werden 2de in 1973 met Eres Tu. De winnares van dat jaar, Anne-Marie David met Tu te reconnaîtras, moet zich tevreden stellen met een 60ste plaats.

De top 5 wordt vervolledigd met iets recentere inzendingen. Het zijn inzendingen van de afgelopen jaren die hun stempel hebben gedrukt op het Songfestival. Alexander Rybak (ESF 2009) met Fairytale werd vierde. De winnares van 2012 en 2023, Loreen, claimt de vijfde plaats met Euphoria. Ook haar tweede overwinning, Tattoo, komt de top binnen op een 59ste plaats.

play

Andere Belgische inzendingen

Naast Sandra Kim, duikt ook nog een andere Waalse inzending op in de top 10: Loïc Nottet met Rhythm inside eindigt op een 10de plaats. Winnen deed de zanger niet in 2015, hij zorgde wel voor één van de betere resultaten sinds de invoering van de halve finales.

Liliane Saint-Pierre valt net buiten de top 10 op een 12de plaats. Soldiers of love is de beste Vlaamse inzending in deze lijst. Twee plaatsen lager komen we Barbara Dex met Iemand als jij tegen. Potten brak ze niet op het Songfestival. Een plaats in ons collectief geheugen kreeg ze wel.

Gustaph, de Belgische trots van de 67ste editie van het Eurovisiesongfestival, komt terecht op een welverdiende 28ste plaats. De zanger won Eurosong 2023, arriveerde als underdog in Liverpool, maar wist uiteindelijk een puike zevende plaats in de wacht te slepen voor ons land.

Net buiten de top 30 vinden we Louis Neefs, een andere iconische Vlaamse zanger. Hij vertegenwoordigde België tweemaal op het Eurovisiesongfestival. In 1967 bracht hij Ik heb zorgen, twee jaar later deed hij een gooi naar de overwinning met Jennifer Jennings. Die laatste inzending staat op plaats 31.

play

Me and my guitar van Tom Dice komt dit jaar terecht op een 33ste plaats. Dice was de eerste Vlaming, en bij uitbreiding Belgische inzending, die de halve finales wist te overleven. Hij wordt op de voet gevolgd door Ann Christy met Gelukkig Zijn.

Op een 44ste plaats duikt de Belgische inzending uit 1977 op: Dream express met A Million In One, Two, Three. De groep wordt gevolgd door Lisa Del Bo met Liefde is een kaartspel. De 46ste editie plaats is voor Kate Ryan met Je ‘tadore. Zij probeerde in 2006 voor het eerst om als Vlaamse een halve finale te overleven, maar strandde op een 12de plaats.

play

Ook buiten de top 50 krijgen we nog tal van inzendingen te horen van Belgische bodem. Ishtar (ESF 2008), Blanche (ESF 2017), Jeremie Makiese (ESF 2022), Pas de Deux (ESF 1983), Ingeborg & Stef Bos (ESF 1989) en Xandee (ESF 2004) eindigen respectievelijk op een 55ste, 56ste, 57ste, 58ste, 62ste en 63ste plaats.

Onze vertegenwoordiger van 2024, Mustii, duikt ook al meteen op in deze top. Hij mag trots zijn op zijn 65ste plaats. Op een 66ste en 67ste plaats zien we Vanessa Chinitor met Like the wind en Urban Trad met Sanomi. De laatste Belgische inzending in de top 70 is Laura Tesoro met What’s the pressure op plek 69.

play

Nederlandse inzendingen

Ook Nederland is vertegenwoordigd in deze Songfestival Top van Radio2. De top wordt op een 70ste plaats geopend door Teach-in met Ding a dong. Nadien volgt de kandidaat van 2024. Joost Klein treedt vanavond niet meer aan in Malmö, maar eindigt hier op een 52ste plaats.

Net in de top 50, op een 50ste plaats, zien we The Common Linnets met Calm after the storm. De opvallendste Nederlandse inzending is hoe dan ook deze op plek 39. MOUTH & McNeal met Ik zie ’n ster, een inzending die derde eindigde op het Eurovisiesongfestival 1974.

Duncan Laurence en zijn Arcade is de Nederlandse inzending met de hoogste notering. Hij komt terecht op een 22ste plaats. Niet opvallend natuurlijk, hij won in 2019 het festival en is dus de meest recente Nederlandse winnaar.

play

Wil je de volledige uitslag bekijken? Dat kan! De volledige lijst vind je hier.

Advertentie