Algemeen

ALGEMEEN

Dit weten we al over Songfestival 2022

1 september staat traditiegetrouw gelijk aan de start van het nieuwe Eurovisiesongfestivalseizoen. Dat is in 2021 niet anders. Vorig jaar deze tijd publiceerden we een uitgebreid overzichtsartikel met informatie over de reeds geselecteerde artiesten. Dat is dit jaar – gelukkig – niet meer het geval. Voor artiesten en nummers is het dus nog even wachten. Wat de organisatie betreft kunnen we in dit artikel wel al een paar zaken op een rijtje zetten.

Ter opfrissing: waarom wordt 1 september gezien als de start van het seizoen? Die datum heeft alles te maken met het moment waarop nummers naar buiten worden gebracht. Op het Eurovisiesongfestivalpodium zijn namelijk enkel nummers toegelaten die na 1 september het jaar vooraf het Songfestival zijn uitgebracht.

Gaststad

Voor wie het nog niet wist: we gaan in 2022 naar Italië. De Italiaanse band Måneskin zorgde op 22 mei 2021 voor de derde Italiaanse overwinning in de geschiedenis van het festival. Het Italiaanse publiek was euforisch, en dat was ook te zien aan het aantal steden en gemeenten die interesse toonden om het festival naar hun zalen te halen.

Interesse tonen is één ding, een gooi doen naar de organisatie en een zogenaamd ‘bid book’ indienen is nog iets totaal anders. Een stad of gemeente moet daarnaast aan een heleboel voorwaarden voldoen om een evenement van die orde te mogen organiseren. Er moeten minstens 2000 hotelkamers zijn, een luchthaven moet op maximum anderhalf uur te bereiken zijn. De arena waarin het festival plaatsvindt moet 8000 tot 10.000 mensen kunnen ontvangen en de zaal moet gedurende zes weken beschikbaar zijn.

De Italiaanse omroep lijkt de knoop nog niet te hebben doorgehakt. Verschillende mediakanalen veronderstelden dat de bekendmaking zou gebeuren op maandag 30 of dinsdag 31 augustus, maar tot op heden werd nog geen officieel bericht de wereld ingestuurd. Deze vijf steden lijken de grootste kansen te hebben:

  1. Milaan
  2. Bologna
  3. Turijn
  4. Pesaro
  5. Rimini

De Italiaanse hoofdstad, Rome, lijkt niet meer in de race te zijn. Italiaanse media liet uitschijnen dat de zaal niet conform de vereisten zou zijn geweest. Wie de eer krijgt om de 66ste editie van het Eurovisiesongfestival te organiseren, ontdek je op onze site van zodra we officiële informatie ontvangen.

Presentatoren

In 2021 (2020) kregen we enkele familiaire gezichten op ons scherm te zien als presentatoren. Jan Smit zal het dit jaar naar alle waarschijnlijkheid niet worden en verdwijnt terug naar zijn commentaarcabine. De kans dat we Toto Cutugno en zijn ondertussen befaamde allora opnieuw als host krijgen, lijkt klein. Alessandro Cattelan en Chiara Ferragni zijn namen die wel circuleren als mogelijke gastheer- en vrouw.

Cattelan is een bekende tv presentator op de Italiaanse televisie, en heeft al negen jaar X-Factor achter de kiezen zitten (ook de editie uit 2017 waarin Måneskin te zien was). Ferragni is influencer, met 24 miljoen volgers op Instagram. Zij treedt dan mogelijk in de voetsporen van Nikkie de Jager, die het Songfestival dit jaar mocht presenteren.

Mogelijke data in mei 2022

Dit jaar kregen we het Eurovisiesongfestival in de week van 18,20 en 22 mei op onze schermen. Dat lijkt in 2022 niet het geval te zijn. Op zaterdag 21 mei wordt namelijk de finale van de Duitse voetbalbeker gespeeld, waardoor een overlap niet ideaal lijkt. Andere voetbalfinales, meer specifiek van de Europa League en Champions League, op 5 en 28 mei zorgen ervoor dat de eerste en laatste week van mei geblokkeerd zitten. Ook de laatste week van april (26, 28 en 30 april) zit gevuld met voetbal, al leek die week nooit een optie gezien het feit dat het festival nu traditioneel in mei wordt georganiseerd.

De enige logische mogelijkheid lijkt dus de volgende: 10, 12 en 14 mei, al moet gesteld worden dat op 14 mei de Engelse FA Cup staat gepland. In 2019 was er echter ook een overlap, wat doet uitschijnen dat de EBU een overlap met die sportmanifestatie geen probleem vindt.

Logo en slogan

Ook hier werd nog geen officiële informatie over gedeeld, maar dat is natuurlijk iets wat sterk samenhangt met de stad die het organiseert. Op sociale media verschenen er de afgelopen weken echter wel enkele mogelijke opties waarin vooral de kleur blauw centraal stond (mogelijk een verwijzing naar het Italiaanse voetbalelftal Azzurri, wat blauwen betekent).

Advertentie