Algemeen

ALGEMEEN

EBU denkt na over regels rond AI op Songfestival

Nu bijna uit het niets, zo lijkt het, artificiële intelligentie (AI) alle media beheerst en er wel dagelijks ergens een artikel verschijnt over de mogelijkheden, is ook Songfestivalorganisator EBU na beginnen denken. Dat zei directeur media van EBU Jean Philip De Tender op het Edinburgh TV Festival.

‘Wat als we op het Eurovisiesongfestival ineens een door AI gecreëerd lied krijgen?’ vraagt hij zich af tijdens een interview daar. ‘De EBU denkt na over hoe we dit in de regels op moeten nemen, dat creativiteit van mensen moet komen en niet van machines.’ Hij zegt ook het volgende over AI: ‘De competitie zou mensen op het podium moeten belonen die iets bereikt hebben door een lied te schrijven en het te brengen.’

Of dat alles betekent dat we op het Songfestival niet met AI te maken zullen krijgen, is nog een open vraag. Aan Songfestival.be laat de heer De Tender het volgende weten.

Het team discussieert momenteel over AI, maar er is nog geen beslissing genomen. Elke eventuele verandering van de regels moet door de leden goedgekeurd worden en we zitten nog niet in die fase.

AI-competities

Eerder werden al wedstrijden georganiseerd voor liedjes geschreven door AI en onderstaand lied werd in 2019 gecreëerd door AI alle deelnemende Songfestivalliedjes te laten analyseren. De toekomst zal uitwijzen of we ooit een befaamde microfoon voor de songschrijver aan een computer toekennen.

play

Advertentie