Algemeen

ALGEMEEN

‘Eurovision 2021’ in top 10 van populairste zoektermen op Google in België

Het einde van 2021 nadert. Traditiegetrouw staat dit gelijk met een terugblik op de twaalf maanden die achter ons liggen. Ook grote internetbedrijven laten deze gelegenheid niet zomaar passeren en delen allerlei lijstjes met de wereld, onder andere deze van Google met de populairste zoektermen van het jaar 2021. In die lijst duiken er dit jaar ook enkele zoektermen op die zijn gerelateerd aan het Eurovisiesongfestival. Deze lijstjes hebben enkel betrekking op België.

2021 was het jaar waarin het Eurovisiesongfestival zijn rentree op de schermen in de huiskamer maakte. Na een jaar te moeten overbruggen zonder het Songfestival, leek de interesse op de verscheidene socialemediakanalen te zijn gegroeid. Uit de statistieken die Google eerder deze week deelde blijkt in ieder geval dat de wedstriijd de mensen bezighield in 2021. Naast de klassieke zoektermen rond het coronavirus en sport-gerelateerde evenementen, duikt de zoekterm ‘Eurovision 2021’ in de lijst op een mooie negende plaats op. Zowel vanuit het Nederlandstalig als Franstalig landsdeel werd er gezocht via deze zoekterm. Hieronder vind je de algemene top 10 van 2021.

  1. Euro 2021
  2. Jupiler Pro League
  3. Het weer morgen
  4. Roland Garros
  5. QVAX
  6. Covid Safe Ticket
  7. Coronavirus
  8. MyHealthViewer
  9. Eurovision 2021
  10. Jurgen Conings

Een negende plek in 2021 is een lichte verbetering in vergelijking met 2019, toen ‘Eurovision 2019’ op een 11de plaats in de top 20 van Google België terechtkwam. In 2019 werd er ook nog een aparte categorie ‘evenementen’ opgesteld waarin ‘Eurovision 2019’ een derde plek wist te behalen. Deze werd dit jaar niet gedeeld. Wel hebben we voor 2021 een categorie ‘Nederlandstalige televisieprogramma’s‘ waar de zoekterm ‘Eurovision 2021’ het ook uitstekend doet en op de eerste plaats terechtkomt.

Måneskin & Damiano David

De winnaar van de 65ste editie van het Eurovisiesongfestival ging niet onopgemerkt voorbij in Europa, en bij uitbreiding de hele wereld. Ook in België hadden mensen interesse in de winnaar, zoveel interesse dat ook zij een plekje in lijstjes wisten te veroveren. De Italiaanse groep Måneskin komt namelijk terecht op een vijfde plek in de top tien van internationale muziekartiesten. Hierbij worden zij vergezeld van enkele toppers zoals Daft Punk (op een derde plek) en Coldplay (op een negende plek). Ook de leadzanger Damiano David van de Songfestivalwinnaar wist een plekje in de top 10 te bemachtigen met een tiende plaats als populairste zoekterm in deze categorie.

Naast deze grote internationale namen staan er ook enkele artiesten in deze lijst die een (in)directe link hebben met het Eurovisiesongfestival waardoor deze ook zeker vermeldenswaardig zijn. Patrick Juvet, de kandidaat voor Zwitserland op het Eurovisiesongfestival 1973, overleed op 1 juli van dit jaar. Hij komt echter nog terecht op een derde plek in de top tien van internationale artiesten. Raffaella Carra, een Italiaanse ster die mede verantwoordelijk wordt geacht voor de terugkeer van het land in 2011 (en in dat jaar ook de punten mocht aankondigen), overleed vier dagen later op 5 juli. Zij komt terecht op een achtste plaats.

Hooverphonic & Geike Arnaert

Ook onze Belgische inzending voor 2020 & 2021 valt op in de lijstjes die Google dit jaar heeft opgesteld. In de categorie ‘Belgische muziekartiesten‘ staat Hooverphonic op een mooie eerste plaats en verschijnt de ‘nieuwe’ leadzanger van de groep in de middenmoot op een zesde plek.

Advertentie