Algemeen

ALGEMEEN

‘Syrië Turkije 1212’: ex-kandidaten Songfestival zingen mee op benefietsong

De verwoestende aardbeving afgelopen maand in Turkije en Syrië laat niemand onberoerd. Ook tal van bekende Vlaamse artiesten zijn onmiddellijk tot actie overgegaan en hebben een benefietsong opgenomen om op te roepen om zoveel mogelijk te doneren aan het consortium 12-12 voor Turkije en Syrië. Maar liefst 35 muzikanten nemen deel aan een nieuwe versie van het lied People Help the People, een cover van Birdy. Onder hen zien we ook heel wat bekend Songfestivalvolk.

Een van de markantste ex-Songfestivaldeelnemers is ongetwijfeld Hadise. De Belgisch-Turkse zangeres vertegenwoordigde in 2009 Turkije op het Songfestival en werd knap vierde met Düm Tek Tek. Intussen is ze een superster geworden in Turkije, waar ze ook het grootste deel van haar tijd verblijft. Het is jaren wat stiller geweest rond Hadise in Vlaanderen, maar nu is ze een van de drijvende krachten achter het benefietlied in Vlaanderen. Als artieste met de dubbele nationaliteit slaat ze een brug tussen België en het zwaar getroffen Turkije.

Ook Gustaph en Geike Arnaert van de partij

Naast Hadise zien we ook een aantal recentere Songfestivalfiguren terug in het lied. Gustaph, die België in mei zal vertegenwoordigen in Liverpool, draagt zijn steentje bij aan het nummer. Geike Arnaert, die met Hooverphonic België verdedigde in Rotterdam in 2021, is eveneens te horen in deze gevoelige song. Andere bekende ex-Songfestivaldeelnemers zijn Clouseau, Tom Dice (nu als deel van The Starlings) en Laura Tesoro.

Andere linken met ‘Eurosong’ en het Songfestival

Er zijn nog meer meewerkende artiesten die een link hebben met Eurosong en het Songfestival. The Starlings, die dus in januari nipt tweede werden in Eurosong 2023, zijn de meest recente Eurosong-deelnemers die present tekenen. Een andere tweede in de nationale voorronde, in 2004, is Natalia. Ook Margriet Hermans (Eurosong 1987, 1989 en 1999) en Isabelle A (Eurosong 1999 als deel van een meidengroep) gebruiken hun stem voor het goede doel in het nummer. Peter Van Laet leent ook zijn stem aan deze nieuwe cover. In ’96 nam hij deel aan onze voorronde.

Ten slotte zien we nog Selah Sue. Hoewel zij als zangeres nooit deelnam aan het Songfestival, is ze wel een van de creatieve breinen achter Laura Tesoro’s Songfestivalnummer What’s the Pressure?

Bekijk hieronder alvast de clip van People help the People, in een versie van 35 bekende artiesten, waaronder een aantal Songfestivalcoryfeeën.

play

Steun de actie

Je kunt Syrië Turkije 12-12 steunen op bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 of online via www.1212.be. Elke gift die tussen 12 februari en 31 juli 2023 wordt gestort op de 12-12-rekening voor een minimumbedrag van 40 euro, geeft recht op een fiscaal attest in 2024.

Het Belgisch Consortium voor Noodhulp (Consortium 12-12 vzw/asbl) lanceert nationale inzamelacties in geval van uitzonderlijke rampen, om maximale bijstand te garanderen tegen minimale kosten.

De zeven leden zijn Caritas InternationalDokters van de WereldHandicap InternationalOxfam-BelgiëPlan International BelgiumRode Kruis-Vlaanderen/Croix-Rouge de Belgique en UNICEF België. Giften op de rekening van het Consortium 12-12 worden volgens de jaarlijkse verdeelsleutel verdeeld onder deze zeven lidorganisaties.

Advertentie