Algemeen

ALGEMEENEBU

Inzending uit Wit-Rusland niet geaccepteerd door de EBU

Sinds de bekendmaking van het nummer uit Wit-Rusland is er langs alle kanten protest uitgebroken. Media berichtten onmiddellijk over de echte betekenis achter het nummer Ya Nauchu Tebya van de groep Galasy ZMesta én er ging zelfs al een petitie rond om het land te diskwalificeren. Zoals altijd controleert de EBU alle ingezonden nummers of ze wel voldoen aan alle eisen. Vandaag komt er een statement van de EBU naar buiten waarin toch blijkt dat er een enorme haar in de boter zit.

Liedjes die meedoen aan het Eurovisiesongfestival mogen geen politieke boodschappen bevatten of verwijzen naar situaties gaande in een land. Na onderzoek blijkt dat de inzending uit Wit-Rusland die regel niet zo nauw neemt en de spot drijft met het politiek neutrale standpunt van het festival. Reden genoeg voor de EBU om via een brief aan de Wit-Russische omroep BTRC te laten weten dat ze het nummer moeten aanpassen of de kans lopen gediskwalificeerd te worden.

Als onderdeel van de normale procedure voor alle nummers die worden ingezonden om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival, heeft de EBU het Wit-Russische lied Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You) van Galasy ZMesta zorgvuldig onderzocht om ervoor te zorgen dat het aan de regels van de wedstrijd voldoet. Geconcludeerd werd dat het lied het niet-politieke karakter van de wedstrijd in twijfel trekt. Bovendien dreigen recente reacties op de voorgestelde inzending de reputatie van Songfestival in diskrediet te brengen. We hebben de omroep BTRC, die verantwoordelijk is voor de deelname van Wit-Rusland aan het Eurovisiesongfestival, geschreven om hen te informeren dat het nummer, in zijn huidige vorm, momenteel niet in aanmerking komt voor deelname. Verder hebben we hen gevraagd alle nodige stappen te ondernemen om een ​​aangepaste versie of een nieuw nummer in te dienen dat voldoet aan de regels. Als ze dit niet doen, kan dit leiden tot diskwalificatie voor de wedstrijd van dit jaar.

Propaganda

Zowel de groep, met ‘de stem van het volk’ als naam, als het nummer zijn dus omstreden. Velen lijken er platte propaganda in te horen die de huidige politieke macht lijkt op te hemelen. Veel nummers heeft de onbekende band  nog niet uitgebracht, maar de terug te vinden liedjes zijn niet van de poes. Ze lachen met transpersonen, het coronavirus en op hun website hebben ze kritiek geuit tegen de de politieke protesteerders in hun land.

Advertentie