Algemeen

ALGEMEEN

‘Liechtenstein maakt in 2019 debuut op Songfestival’

Een nieuwe Songfestivaldeelnemer? 1FLTV, de openbare omroep van staatje Liechtenstein is duidelijk: ‘In 2019 zijn we van de partij op het Eurovisiesongfestival. Het moet het hoogtepunt worden van ons driehonderd jaar bestaan.’ Vooraleer het zover is moet de omroep nog heel wat in orde brengen. Zo zijn ze bijvoorbeeld nog geen lid van de European Broadcasting Union (EBU), een vereiste om te kunnen deelnemen aan de liedjeswedstrijd.

De plannen (of zijn het dromen?) van 1FLTV zijn heel ambitieus en momenteel is het niet aan de orde om te spreken over een deal die rond is. Verre van. Zo probeerde de omroep in het verleden al lid te worden van de EBU, maar er werden bij de overheid nooit genoeg financiële middelen gevonden. In 1976 hadden ze zelfs al een inzending voor het Songfestival: Biggi Bachmann met My Little Cowboy. Enig probleem: het staatje had toen helemaal nog geen omroep, dus deelnemen aan het festival was uitgesloten.

‘Onderhandelingen zijn bezig’

Peter Kölbel, hoofdredacteur van 1FLTV blijft geloven dat er genoeg financiële middelen zullen gevonden worden zodat Liechtenstein kan debuteren in 2019. ‘Het lidmaatschap kost ongeveer 301.000 euro, dat lijkt heel veel te zijn maar eigenlijk is dat niets in vergelijking met de andere kosten die onze overheid gemaakt heeft om het driehonderd jaar bestaan te kunnen vieren. We zijn momenteel aan het onderhandelen met de EBU en dat verloopt heel gemoedelijk’, zegt Kölbel.

De man wil onder de naam ‘Liechtenstein Music Contest’ zelfs een nationale voorronde organiseren. Die zou al in 2018 starten en moet een kandidaat en song opleveren. Afwachten wat daar allemaal van in huis zal komen.

Advertentie