Algemeen

ALGEMEEN

Liedjesteksten centraal in nieuw Nederlands Songfestivalboek

Auteurs Edward van de Vendel, Dave Boomkens en Jelmer Soes zijn drie van de drijvende krachten achter Eurostory, een literair-journalistieke site over het Songfestival. Geen verrassing dus dat hun gezamenlijk boek Eurovisie Songfestival (schrijfwijze in Nederland, nvdr.) veel aandacht heeft voor de teksten die al die artiesten gezongen hebben. Daarnaast is er plaats voor originele weetjes, achtergrondverhalen, veel punten, onderzoekjes én … Belgische hoogtepunten.

Van de Vendel, Boomkens en Soes pakken naar eigen zeggen uit met hun eigen ‘Eurovisie-encyclopedie’. Per editie – ze beginnen bij 2019 – lees je over de Nederlandse deelnemer, de winnaar, de grappigste of mooiste zin die werd gezongen en over een paar andere liedjes waar een verhaal achter schuilt. Die verhalen mag je letterlijk nemen: tweelingen op het Songfestival, het verhaal achter de Franse inzending Mercy van 2018 én een beklijvend verhaal van de Bosniërs die in 1993 deelnamen: rennen voor je leven om het Songfestival te halen.

Niet in de val getrapt 

In een encyclopedie horen natuurlijk namen, lijstjes en punten. Die krijg je per jaar met daarbij enkele originele of opmerkelijke weetjes. Dat laatste is niet evident, wat in de meeste boeken komen steeds weer dezelfde verhalen naar boven. Dat Après toi een van de grootste klassiekers is geworden of dat de Russische dames van t.A.T.u. elkaar op het podium wouden kussen.

In die val trappen de auteurs niet. Over de overwinning van Vicky Leandros kom je te weten dat niet zijzelf, maar haar vader op het podium verscheen om de trofee op te halen. En over 2003 schrijven ze waarom de Noorse zanger zo mooi glimlachte. Zonder te gaan vervelen. Nederlands Songfestivalkenner Cornald Maas zorgde voor het voorwoord.

Belgisch tintje 

Dit is niet het eerste Songfestivalboek dat uitkomt in Nederland. Terwijl er in (Nederlandstalig) België geen uitgaven zijn. Leuk dus dat sommige pagina’s een Belgisch tintje hebben. Laura Tesoro die onder de indruk is van Justin Timberlake, Micha Marah en haar gehate liedje en waarom Blanche bang in de camera keek … Je leest het allemaal. Net als de Belgische hoogtepunten op het Junior Eurovisiesongfestival en wat de meest succesvolle inzending van ons land is.

In België is het boek voor 24,99 euro te koop bij o.a. Standaard Boekhandel. Met Hallelujah EuroVision, de magie van het Songfestival verscheen er onlangs nog een boek over de liedjeswedstrijd.

Advertentie