Algemeen

ALGEMEEN

‘Monaco wil in 2023 weer deelnemen aan Songfestival’

Volgens het maandmagazine L’Observateur de Monaco verwelkomen we prinsdom Monaco in 2023 opnieuw op het Songfestival. De redactie van het magazine heeft de begroting van het staatje ingekeken en daarin staat te lezen dat de regering 100.000 euro vrijmaakt om Moncaco na zeventien jaar te laten terugkeren naar de Europese liedjeswedstrijd.

Je leest het goed: er ligt een plan op tafel om een inzending van Monaco op het Songfestival 2023 te krijgen. L’Observateur de Monaco, dat al sinds 2005 bestaat, baseert zich daarvoor op het begrotingsverslag van het prinsendom. Zo zou er 100.000 euro budget vrijgemaakt zijn om, over twee jaar, te kandideren voor het Eurovisiesongfestival. Onderstaande tweet bevat een kopie van dat verslag.

Er mogen dan wel plannen zijn, dat wil nog niet zeggen dat de staat bij deze zeker is van deelname. Onder andere EBU zal de kandidatuur van de Monegaskische omroep moeten onderzoeken en goedkeuren. Als die terugkeer er komt, dan ontdekken we voor eerst sinds 2006 een inzending van het prinsendom. Monaco won het Songfestival in ’71 met Un banc, un arbre, une rue. Daarnaast was de staat nog goed voor zilver en brons, maar de jaren tachtig en negentig liet het belastingparadijs aan zich voorbij gaan. In 2004 en de twee daaropvolgende jaren was de omroep opnieuw van de partij, maar de inzendingen flopten.

Advertentie