Algemeen

ALGEMEEN

Oklahoma wint eerste ‘American Song Contest’

Na vijf kwalificatierondes, waarvan de eerste al begon op 21 maart, en twee halve finales was het afgelopen nacht, om twee uur onze tijd, eindelijk tijd voor de finale van het allereerste American Song Contest, uitgezonden op zender NBC. 56 deelnemers begonnen aan de wedstrijd, 10 stonden er in de finale.

Die 56 artiesten vertegenwoordigden elk een staat van de VS, een van de vijf territoriale gebieden of Washington D.C. Zo namen aan de wedstrijd gebieden deel waarvan je misschien niet eens wist dat ze deel uit maken van de VS, onder andere Puerto Rico, Amerikaans Samoa en de Noordelijke Marianen. Die eerste twee wisten het tot in de halve finale te schoppen, samen met onder andere Wyoming, New Hampshire, Montana, North Carolina, California en Georgia. Geen van deze haalde de finale, de volgende tien wel. Zij maakten onder elkaar uit wie de titel zou krijgen van Best Original Song.

  1. Washington – Allen Stone
  2. Colorado – Riker Lynch
  3. Oklahoma – AleXa
  4. Kentucky – Jordan Smith
  5. Alabama – NI/Co
  6. North Dakota – Chloe Fredericks
  7. Tennessee – Tyler Branden
  8. Connecticut – Michael Bolton
  9. Texas – Grant Knoche
  10. Amerikaans Samoa – Tenelle

Uiteindelijk haalde AleXa (foto) met Wonderland het voor Oklahoma. Bij de jury werd ze pas vijfde, daar won Washington, maar van het publiek kreeg ze zoveel punten (654) dat ze met de overwinning ging lopen. Ze behaalde in totaal 710 punten, veel meer dan de 503 voor nummer twee Colorado met Riker Lynch. Kentucky vervolledigde de top drie.

play

Stemming

Anders dan tijdens de vorige shows, allemaal gepresenteerd door Snoop Dogg en Kelly Clarkson, werden de resultaten dit keer live bekendgemaakt. De stemming was op zondag 8 mei begonnen en eindigde na het laatste optreden. Een lokale bekendheid maakte de resultaten en de winnaar bekend. In de voorrondes en de halve finales selecteerde een 56-koppige jury telkens één kandidaat, de kijkers beslisten over het lot van de anderen. Telkens werden aan het begin van de volgende show de gekwalificeerden bekendgemaakt.

Kijkcijfers

Samen met het aantal deelnemende artiesten daalden naarmate de shows vorderden ook de kijkcijfers. De eerste kwalificatieronde werd nog bekeken door 2,9 miljoen Amerikanen, daarna daalde dat aantal tot een dieptepunt van 1,44 miljoen. De laatste kwalificatieronde haalde weer iets meer kijkers met 1,53 miljoen, de tweede halve finale 1,61 miljoen. Cijfers voor de finale zijn er nog niet. Op een legale manier is NBC jammer genoeg niet te bekijken in België. Sommige Europese zenders zenden het wel uit, bijvoorbeeld het Noorse NRK, al stond daar gisteravond pas de tweede halve finale op het programma. Afwachten of er een tweede editie komt van het American Song Contest, die dan misschien wel bij ons te bekijken is.

Bekijk hieronder een recap van alle liedjes die deelnamen aan de Amerikaanse versie van ons Eurovisiesongfestival.

play

Advertentie