Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERSALGEMEEN

Om nooit te vergeten: herbeleef Nicole & Hugo op Songfestival

Vlaanderen rouwt: Nicole van Hugo is niet meer. Ook binnen Songfestivalmiddens hangen de spreekwoordelijke vlaggen halfstok. Intussen is het meer dan 51 jaar geleden dat Nicole en Hugo België zouden vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival met Goedemorgen morgen, maar anno 2022 en dus al die jaren later blijven Nicole en Hugo, wellicht voor eeuwig, verbonden aan het Songfestival. Met een hart vol dankbaarheid en een lach en een traan, grasduint onze redactie heel graag door het rijke Songfestivalerfgoed dat Nicole, samen met haar man Hugo, nalaat.

Goedemorgen morgen, maar met een kater

We noteren 1971, een piepjonge Nicole en Hugo worden met hun vrolijk lied Goedemorgen morgen voor België afgevaardigd naar het Eurovisiesongfestival in Dublin. Jammer genoeg wordt Nicole net voor de grote wedstrijd ziek en zo eindigt het Songfestivalverhaal van Nicole en Hugo dus vroegtijdig met een kater. Het duo wordt op het laatste nippertje vervangen door Lily Castel en Jacques Raymond, die uiteindelijk veertiende eindigen op achttien deelnemers.

play

Goedemorgen morgen blijft echter hét nummer van Nicole en Hugo en tot op vandaag is het een grote klassieker in de Vlaamse muziekgeschiedenis. Hartverwarmend om te zien hoe de jongerengroep van #LikeMe het liedje een tijdje geleden nieuw leven inblies en het op die manier meegeeft aan volgende generaties.

play

Baby baby, trendsetters met de rode lantaarn

In 1973 komt er een herkansing voor Nicole en Hugo op het Eurovisiesongfestival. Met Baby, Baby en de legendarische paarse pakken trekken ze richting Luxemburg. In andere mooie pakjes winnen ze eerst de preselectie:

play

Met hun spraakmakende outfits, iconische danspasjes en een stevig nummer kunnen ze de internationale jury’s niet bekoren. Ze worden allerlaatste en keren met de rode lantaarn terug naar België.

Wellicht was het duo in 1973 iets te vernieuwend voor het Songfestival, maar hun deelname legde hen uiteindelijk toch geen windeieren. Ze hadden hun ware DNA als trendsetters en entertainers pur sang aan de wereld getoond en dat opende de weg naar een jarenlange carrière in de wereld van muziek, dans en show.

play

Love is all around, een ode aan de liefde bij Eurosong 2004

Verrassing alom toen de VRT eind 2003 de kandidaten voor Eurosong 2004 voorstelde. Niemand minder dan Nicole en Hugo wilden 30 jaar na hun Songfestivaldeelname nogmaals een gooi doen naar het Belgische ticket voor het Eurovisiesongfestival. Intussen had het duo al een carrière om u tegen te zeggen achter de rug en waren ze gepokt en gemazeld met tonnen levenservaring. Pittigere jurycommentaren deerden hen dus niet meer en met hun charmante, vrolijke ode aan de liefde, Love is all around, werden ze nog knap tweede in de eerste voorronde. Ze haalden echter net te weinig punten om door te stoten naar de finale, maar hun deelname leverde hen nog een bescheiden hitje op in Vlaanderen.

play

Belangrijker nog misschien: met hun sympathie en professionalisme stalen ze nogmaals de harten van (Songfestivalminnend) Vlaanderen en bewezen ze dat ze er na al die jaren nog steeds stonden.

Cultureel Songfestivalerfgoed

Wie dacht dat Nicole en Hugo in 2004 echt wel hun Songfestivalzwanenzang zongen, heeft het alvast helemaal mis. In 2005 vond het 50e Eurovisiesongfestival plaats en in het najaar werd die verjaardag gevierd met de unieke jubileumshow Congratulations: 50 Years of the Eurovision Song Contest in Kopenhagen.

Hoewel Nicole en Hugo dus in 1973 allerlaatste werden, leken ze wel dé act van de verjaardagsshow. Met veel enthousiasme, de paarse pakjes en de bekende danspasjes werden kijkers overal in Europa terug gekatapulteerd naar de seventies: een heel mooi eerbetoon aan de populariteit en de carrière van het duo. Ondanks de rode lantaarn in 1973 waren de uitnodiging op het event en het enthousiasme van de toeschouwers een krachtig bewijs dat Nicole en Hugo onsterfelijk zijn en blijven in de geschiedenis van de liedjeswedstrijd.

play

Liefde voor het Songfestival

Nicole en Hugo hebben het Eurovisiesongfestival steeds een warm hart toegedragen. Ze waren van tijd tot tijd aanwezig op Songfestivalfeestjes, waar ze heel graag geziene gasten waren binnen de community. Ze stonden dan ook altijd klaar voor een interview, een babbel of een foto met fans of journalisten. Rond de periode van het Eurovisiesongfestival zagen we Nicole en Hugo ook nog wel eens verschijnen in kranten of op tv. Show, dans, zang; dé ingrediënten bij uitstek van het Eurovisiesongfestival, stroomden Nicole, met Hugo, door de aderen. Geen wonder dus dat het Songfestival en Nicole een match made in heaven waren en blijven. Ze gaf ons land samen met Hugo kleur én eigenzinnigheid op het Eurovisiesongfestival. Herinneringen om nooit te vergeten.

Advertentie