Algemeen

ALGEMEEN

Plannen voor ‘Eurovision Song Contest Latin America’

De eerste editie van het American Song Contest ligt nog maar net achter ons, een Canadese versie staat in de steigers voor 2023 en daar is er al een nieuwe versie van het Europese festival: Eurovision Song Contest Latin America.

Een nieuwe, doch onverwachte, stap lijkt vandaag gezet te zijn in de verdere ontwikkeling van het Eurovisiesongfestival als evenement op globaal niveau: ook Latijns-Amerika krijgt namelijk een eigen versie van het Songfestival. Of de eerste editie in 2023 zal plaatsvinden, is vandaag nog niet bekendgemaakt. De organisatoren starten in ieder geval hun zoektocht naar een gastland- of stad.

Op dit moment is er nog weinig verdere informatie bekend. Wat wel reeds geweten is, is dat de productie opnieuw wordt toevertrouwd aan Voxovation, een organisatie waar onder andere Christer Björkman, Anders Lenhoff, Ola Melzig, Peter Settman en Greg Lipstone bij betrokken zijn. De Zweed Björkman kan je onder andere kennen van het Eurovisiesongfestival 1992. Bovendien speelde hij reeds een belangrijke rol bij de Zweedse preselectie Melodifestivalen en was hij in het verleden betrokken bij de organisatie van verschillende edities van het Eurovisiesongfestival. Voxovation is verder ook de organisator van het American Song Contest en, in de toekomst, Eurovision Canada.

Verrassing?

Van een verrassing kan zeker gesproken worden. Er werd nog nooit eerder gecommuniceerd over een editie in Latijns Amerika. De reden voor de uitbreiding zou vooral te wijten zijn aan de populariteit van het Europese festival op de Latijns Amerikaanse markt. De 66ste editie van het Eurovisiesongfestival wist meer dan 75 miljoen zogenaamde unique viewers naar het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival te brengen, waarbij kijkers uit niet-deelnemende Latijns Amerikaanse landen goed vertegenwoordigd waren. Het zou dan vooral gaan om Argentinië, Brazilië, Chili en Mexico, wat ook de landen zullen zijn waar een gaststad zal worden gezocht.

Martin Österdahl, Executive Supervisor van het Eurovisiesongfestival, gaf ondertussen al een reactie en lijkt in ieder geval enthousiast te zijn:

‘Following on from the launch of the American Song Contest, and with plans underway for Eurovision Song Contest Canada next year, the European Broadcasting Union is thrilled to be now working with Voxovation on bringing the excitement and magic of the Eurovision Song Contest to Latin America. The unique Eurovision format finds new fans across the globe every year and we can’t wait to expand the brand in this hugely diverse part of the world.’

Advertentie