Algemeen

ALGEMEEN

Veel Songfestivalnummers in Supertop 1000 Ultratop

Op 8 april 1995 verscheen de eerste Ultratop-chart. Deze week werd deze officiële hitparade in België 25 jaar. Om dit te vieren, werd de Supertop 1.000 van de afgelopen 25 jaar opgesteld. Wij gingen een kijkje nemen of er enkele Songfestivalnummers in te vinden zijn.

We hoeven niet lang te scrollen door de top om de eerste klepper  van het Songfestival tegen te komen. De Belgische inzending uit 2004, Xandee met 1 life, strijkt op een 26ste plaats neer. Hiermee laat ze artiesten als Adele, Amy Macdonald en zelfs de hit Zoutelande van enkele jaren geleden achter zich.

Je t’adore van Kate Ryan is de tweede Belgische inzending die in de top 50 van deze Supertop staat. Op het Eurovisiesongfestival 2006 wist ze de finale net niet te halen maar hier staat ze op een stevige 47ste plaats. De eerste Songfestivalwinnares in de lijst, Ruslana met Wild Dances,  vinden we terug op een 93ste plaats.

Belle Perez, K3 en Thor

Tijdens Eurosong 2006 moest ze zich tevreden stellen met een derde plek, achter Kate Ryan en La Sakhra, maar ook Belle Perez is terug te vinden in deze lijst. Het nummer El mundo bailando weet plekje 148 te bemachtigen.

Een paar plekken verder vinden we de Belgische inzending voor het Junior Eurovisiesongfestival 2006 terug. Thor met Een tocht door het donker wist in Boekarest een zevende plaats te behalen. Hier moet hij het stellen met plek 164.

play

Heyah mama van K3 is terug te vinden op plek 235. In 1999 deed de meidengroep tevergeefs een gooi naar het Songfestivalticket. Ondanks de kritiek van de jury destijds wist het nummer een tweede plek te bereiken in de Ultratop 50 en bleef het er 25 weken lang in staan.

Tom Dice met zijn rustige Me and My Guitar strijkt neer op plaats 297. Hij was de eerste Belg ooit die de halve finales op het Eurovisiesongfestival wist te overleven. In de finale behaalde hij een puike zesde plek.

In 2017 stuurde de RTBF Blanche naar het Songfestival met het nummer City lights. In Kiev wist ze de vierde plek in de wacht te slepen. In deze lijst vinden we haar terug op plek 357.

De Zweedse Loreen won in 2012 het Eurovisiesongfestival met het nummer Euphoria. Doorheen heel Europa werd het nummer een hit. Ook in deze lijst kan deze klassieker natuurlijk niet uitblijven. Een mooie 407ste plek na twintig weken lang in de Ultratop 50 te hebben gestaan en zelfs de eerste plek te hebben gehaald.

Lordi, Loïc Nottet en Hadise

Zes jaar eerder wist Lordi het Songfestival te winnen met Hard rock hallelujah. De hoogste notering van deze groep in de Ultratop 50 was een tweede plek. In deze Supertop vinden we de monsters terug op plek 410.

De eerste Belgische top vijf klassering sinds 2003 hadden we te danken aan Loïc Nottet. In 2015 werd hij met zijn nummer Rhythm Inside bekend in heel Europa. In deze lijst komt hij op nummer 415 terecht.

De eerste en enige Turkse inzending in deze top 1000 is Hadise met Düm tek tek. Op het Eurovisiesongfestival 2009 haalde ze een mooie vierde plek. De Belgische 12 punten dat jaar gingen naar Turkije maar ook naast het Songfestivalpodium kon ze de Belg bekoren. Ze stond namelijk 16 weken lang in de Ultratop 50. Vandaag vinden we haar terug op plek 478.

play

We maken een kleine sprong naar plek 545 want daar vinden we de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival 2002. Sergio & The Ladies mocht dat jaar ons land vertegenwoordigen met het nummer Sister. Eindigen deden we in de middenmoot op een dertiende plek met 33 punten.

Xandee zagen we net al op plek 26 terugkomen. Op plaats 592 vinden we een tweede Eurosong 2004-kandidaat. Natalia trachtte in dat jaar het ticket naar Istanboel te bemachtigen met het nummer Higher than The Sun. Ze strandde in de Belgische voorronde op een tweede plek.

Jessy Matador die Frankrijk vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival 2010 met het nummer Allez ola olé komt op plaats 794 terecht. De zomerhit van 2010 wist zeventien weken in de Ultratop 50 te overleven.

Duncan Laurence, Dana International en Laura Tesoro

De meest recente winnaar van het Eurovisiesongfestival weet plaats 818 in de supertop 1000 te verzilveren. Duncan Laurence uit Nederland wist negentien weken lang in de Ultratop 50 te blijven. Een plaatsje lager, op 819, vinden we de Israëlische Dana International terug. Zij won in 1998 het Songfestival met het nummer Diva.

Ishtar vertegenwoordigde België in 2008 op het Songfestival in Belgrado met O julissi na jalini. Destijds verbleef de groep dertien weken in de Ultratop 50 én stonden ze zelfs op nummer 1. Vandaag moet de groep zich tevreden stellen met plek 895.

play

Een Noorse Songfestivalwinnaar heeft ook een plekje weten te bemachtigen in deze lijst. In 1995 wist Secret Garden met Nocturne het festival te winnen. Zeventien weken lang waren ze terug te vinden in de Ultratop 50. In de supertop 1000 staan ze op de 980ste plek.

Eindigen doen we in schoonheid. Op plaats 1000 vinden we de laatste Vlaamse inzending die de finale wist te bereiken. In 2016 won Laura Tesoro Eurosong en mocht zo naar Stockholm met het nummer What’s the Pressure. Daar wist ze de tiende plek binnen te rijven.

Nieuwsgierig naar de volledige top 1000? Via deze link duik je de hitlijst van Ultratop in. Bezieler Sam Jaspers legt in De Standaard uit hoe de toplijst is samengesteld.

Advertentie