Algemeen

ALGEMEENEX-DEELNEMERS

Zo gaan onze Songfestivalsterren om met coronacrisis

Ondertussen doet iedereen op de wereld bijna hetzelfde als dat jij doet op een dag: binnen blijven. Als je niet hoeft te werken of geen belangrijke dingen te doen hebt, dan blijf je thuis. Die maatregel treft niet alleen ons, maar zo goed als de hele bevolking. Onze Songfestivalsterren zitten ook thuis, zonder werk en optredens. Hoe maken zij deze tijden mee? En wat doen ze met alle tijd? We pikken er een paar uit.

Chantal Janzen, presentatrice van het Songfestival 2020, en volgens haar Instagrampagina ook in 2021, heeft een alter ego genaamd: Selfie. In Nederland is dit typetje heel bekend en Selfie heeft een belangrijke boodschap voor iedereen die toch nog buiten ging.

Edsilia Rombley nam zelf deel in 1998 en 2007 en zou normaal dit jaar presenteren naast Jan en Chantal, maar moet daar dus nog even op wachten. Ondertussen maakt ze er het beste van en sport Edsilia thuis met het hele gezin.

Jan Smit, onze mannelijke presentator, leefde de voorbij weken al langer in isolement door zijn burn-out. Toch maant hij iedereen aan het vol te houden.

View this post on Instagram

In tijden van angst, verdriet, wanhoop of crisis kan muziek voor velen een enorme uitlaatklep zijn. Houvast, steun of gewoon ‘iets’ om even je gedachten mee te verzetten… Voor mij is Andrea Bocelli ontzettend belangrijk om te ontspannen op de momenten dat ik dat even nodig heb… Dit nummer ‘Romanza’ heeft me door heel veel radeloze tijden geholpen in het afgelopen half jaar. Nu, met het Corona-Virus dat ons allen in de greep houdt, geeft het mij wederom de rust die ik soms nodig heb… Ik hoop dat iedereen zijn of haar eigen manier van ontspanning kan vinden op welke manier dan ook! Ik wens alle getroffenen een hopelijk spoedig herstel toe! Daarnaast leef ik enorm mee met de families van de mensen die het helaas niet hebben overleefd… ? Samen staan we sterker dan we denken! Laten we alsjeblieft afstand van elkaar houden, zodat we onze geliefden, vaders en moeders, opa’s en oma’s of iedereen die ons lief is, weer zo snel mogelijk kunnen knuffelen! ❤️ #StayStrong #CoronaVirus

A post shared by JAN SMIT (@jansmit) on

De huidige winnaar Duncan Laurence verveelt zich dan weer en doet af en toe op een vragenuurtje op sociale media.

Waylon bedacht een leuke uitdaging, De #samenzijn challenge, gebaseerd op het nummer van Willeke Alberti uit 1987.

View this post on Instagram

Doe nu mee aan de “Samen Zijn Challenge” ❤️ POST EEN FILMPJE VAN JOUW QUARANTAINE LEVEN MET DE HASHTAG #SAMENZIJN. Zo zijn we online samen! Zingend, aan het werk, vanuit je isolement aan n bakje koffie, aan de spelletjes, alles is mogelijk. Laat Nederland zien dat we, ook al zijn we apart, ons niet alleen hoeven te voelen!! Daag 3 mensen uit ditzelfde te posten ❤️ Ik nomineer vanuit mij in ieder geval : @chantaljanzen.official @alibspec en @lilkleine P.s. De hele clip is nu te zien op YouTube #linkinbio En vanaf donderdag te beluisteren op de streamingdiensten. De opbrengst van het downloaden gaat naar de #willekealbertifoundation #ilovemyfriendsandfamily #SPREADLOVENOTCORONA

A post shared by Waylon (@official_waylon_music) on

Waylon bracht het nummer ook live samen met Willeke Alberti tijdens De Wereld Draait Door. Zij zong uiteraard in 1994 op het Eurovisiesongfestival.

Hooverphonic zit noodgedwongen ook thuis en deelt met ons graag hoe de video van Release Me tot stand kwam. Je kan die mooie video hier bekijken.

Sandra Kim, onze voorlopig enige Belgische winnares, steekt iedereen graag een hart onder de riem en zingt ons toe.

Evergreen

Deze video speciaal voor jullie…cette petite vidéo pour vous…enjoy it…take care of yourself ?????? ##stayhome #blijfinuwkot #restealamaison kiss kiss

Geplaatst door Sandra Kim Official op Zondag 22 maart 2020

Loïc Nottet treedt dan weer op vanuit zijn kamer.

View this post on Instagram

Lose ur blues ! #footloose #cover #confinement #corona #stayhome

A post shared by Loïc Nottet (@loicnottet_officiel) on

Ook voorbij de grenzen van België en Nederland woedt er een zware crisis. Initiatieven komen van overal. De Britse zangeres SuRie, die deelnam als achtergrondzangeres bij Loïc Nottet en Blanche én solo in 2018, probeert de pijn te verlichten door op 29 maart een show te organiseren via livestream. Op deze dag zou normaal de Britse previewparty, London Eurovision, hebben plaatsgevonden.

Ruth Lorenzo nam in 2014 deel voor Spanje en steekt nu de Spanjaarden van op het balkon een hart onder de riem.

Music makes people come together ❤️ps: @conchitawurst here is the purple rain that I owed you

Geplaatst door Ruth Lorenzo op Woensdag 18 maart 2020

Winnaar van 2014, Conchita Wurst, zit ook thuis en hoopt dat iedereen veilig is.

View this post on Instagram

Babe, please stay home! We’re in this together ❤️

A post shared by Conchita WURST (@conchitawurst) on

De winnares uit Oekraïne, Jamala, houdt voor de fans ook thuissessies.

View this post on Instagram

Сьогоднішня пісня з мультфільму «Король Лев». І це не випадковість 🙂 Найкраще, що можемо зараз зробити – повірити в чудеса! ⠀ В цій пісня дуже глибокі слова. Вона про те, що коли ми прокинемося і втратимо надію, ми обов’язково знайдемо друга. І скажемо йому: «я обов’язково побачу тебе ще». ⠀ А ще я вперше заспівала мовою суахілі ? ⠀ Thank you for the song @beyonce ⠀ @andrey_chmut @evgeniykostits ⠀ #разомвдома #togetherathome

A post shared by Jamala (@jamalajaaa) on

De leden van Hatari liepen vorig jaar al rond met een mondmasker in Tel Aviv. Zij brengen nu opgenomen optredens gratis in de woonkamers van de fans.

De IJslandse kandidaat van dit jaar, Daði Freyr, vroeg aan zijn volgers op Twitter van welk Songfestivalnummer hij een cover moest opnemen. Fuego was het nummer dat het meeste werd aangevraagd. Eleni Foureira vond het magistraal en deelde het zelf ook met haar volgers.

Helaas is er ook minder fijn nieuws te melden vanuit sommige kampen. De zangeres van Cascada, die in 2013 Duitsland vertegenwoordigde, deelt via Instagram mee dat ze besmet is met het coronavirus.

De Nederlandse zangeres Anouk, die ook in 2013 deelnam, was van plan om in Marrakesh tijd te nemen voor zichzelf en liedjes te schrijven. Nu zit ze vast in haar resort. Fans probeerden al geld in te zamelen en sommigen vroegen zich oprecht af of de zangeres geen vrienden had met een privévliegtuig om ze terug te brengen. Anouk zou Anouk niet zijn als ze geen gepast antwoord klaar had.

View this post on Instagram

Fijne dag ?

A post shared by anouk (@anouk) on

Advertentie