Barbara Dex

BARBARA DEX

‘Barbara Dex Award’: het einde van een begrip

Ja, je leest het helemaal goed! Wij stoppen met het uitreiken van de Barbara Dex Award. De beladenheid van deze award kan anno 2022 niet meer en daarom hebben wij dan ook besloten ermee op te houden. Natuurlijk zouden wij Songfestival.be niet zijn als we niet van plan zouden zijn om het leed te verzachten. Samen met jullie gaan wij op zoek naar een gepaste naam voor een nieuwe award. Je leest er meer over in onderstaand artikel.

Wat begon als een ‘grap’ in 1997 en bestond nog in 2021? Inderdaad, de Barbara Dex Award. Alweer vijfentwintig jaar geleden riep de Nederlandse fansite House of Eurovision deze prijs in het leven voor de ‘slechtst geklede‘ act van dat jaar op het Songfestival, ‘ter ere’ van Barbara Dex. Barbara vertegenwoordigde België in 1993 op het Eurovisiesongfestival in een jurk die ze zelf had gemaakt. Haar lied was niet wat mensen aan het praten kreeg, haar outfit daarentegen was het gesprek van de dag.

Waar zit het probleem?

In 2017 namen wij, Songfestival.be, de award over met alles wat daarbij komt kijken. Vanaf het moment dat we er de volledige zeggenschap over hadden, hebben we geprobeerd – met de nadruk op geprobeerd – de connotatie van deze award te veranderen naar ‘meest opvallende outfit‘. Maar, toegegeven, het is ons niet gelukt om het negatieve randje proberen weg te werken. Er rest ons dan ook nog maar één ding: we stoppen met het uitreiken van deze award. Er zal vanaf 2022 geen Barbara Dex Award meer worden uitgereikt! Al is er absoluut geen reden tot paniek want wij ruilen iets ouds gewoon in voor iets nieuws. Er komt dus in 2022 een volledig nieuwe award.

Waarom nu stoppen?

Zoals eerder gezegd: het rebranden van een award die al zoveel jaren bestaat, is onmogelijk gebleken. Het laatste wat we als website willen is mensen kwetsen. De afgelopen jaren hebben de negatieve opmerkingen hierover ons doen beseffen dat het nu de tijd is om te stoppen met deze award. De naam van de award zal voor altijd geassocieerd worden met iets ‘lelijks’.
2021 was het laatste jaar voor de Barbara Dex Award want na vijfentwintig jaar is het nu tijd om verder te gaan. Over verder gaan gesproken: we hebben al een idee om iets nieuws te creëren, niet alleen wij maar samen met alle fans van het Songfestival waar ook ter wereld!

Hoe gaan we dit aanpakken?

We willen een award creëren die iets viert in plaats van iets naar beneden haalt. Daarom creëren we de award voor de MEEST OPMERKELIJKE outfit. Een outfit met een verhaal en met een diepe betekenis erachter. Er ontbreekt op dit moment maar één klein detail … een gloednieuwe naam voor deze award!

We willen dat jullie ons helpen met het creëren van een nieuwe, positieve naam die een nieuw tijdperk inluidt over het vieren van diversiteit, cultuur en een verhaal vertelt. In plaats van zelf een nieuwe naam voor de award te kiezen, gaan we jullie, de fans vragen om ons ideeën voor een naam te bezorgen.

Dit gaan we doen in twee stemrondes. Voor de eerste ronde vragen we jullie om ons ideeën voor een naam te sturen, samen met een kleine motivatie waarin je uitlegt waarom die naam goed zou passen. De naam zal uiteraard iets met het Songfestival te maken moeten hebben. We zullen ze allemaal verzamelen en een selectie bekendmaken van maximaal tien namen die het meest geschikt zijn. Dit om te voorkomen dat mensen Barbara Dex opnieuw proberen in te dienen, deze zal sowieso worden geweerd in de selectie.

In de tweede stemronde hebben we de lijst met tien mogelijke namen opgesteld en dan is het aan  jullie om te stemmen op je favoriet. De naam met de meeste stemmen wint en wordt de naam voor de nieuwe award, die na het Songfestival 2022 zal worden uitgereikt aan de act met de MEEST OPMERKELIJKE outfit.

Wanneer gaan we dit doen?

Hier volgt een schema van wanneer wat gaat gebeuren:

  • De eerste ronde, het insturen van ideeën voor nieuwe namen, start op maandag 13 maart om 09.00 uur en eindigt op zondag 3 april om 09.00 uur.
  • Aankondiging van de tien mogelijke namen voor de nieuwe prijs is op zondag 10 april om 18.00 uur.
  • De opening van de stemming is op maandag 11 april om 13.00 uur en sluit op maandag 18 april om 13.00 uur.
  • Lancering van de nieuwe naam met nieuw logo is op vrijdag 29 april, in een speciale livestream op ons Facebook– en YouTube-kanaal.

Vul hieronder jouw favoriete naam in!

Advertentie