DSVS 2017

DSVS 2017

Onze experts over Armenië, Cyprus & Letland

In De Stem van Songfestival.be gaan we op zoek naar hét nummer van het komende Eurovisiesongfestival volgens onze lezers. Dit is de tweede en laatste ronde, waarin dagelijks drie liedjes worden beoordeeld door ons expertenpanel. Je kan ook stemmen op onze Facebookpagina op jouw favoriet. Vandaag in de hoofdrollen: Armenië, Cyprus en Letland.

 Armenië | Artsvik – Fly With Me

Fabian Feyaerts: Ik weet niet wat ik hierover moet denken… Speciaal… Niet meteen mijn muzikale stijl. Maar ongetwijfeld zal een deel van de kijkers hier wel een andere mening over hebben. En dat maakt het songfestival net leuk. Ik geeft dit nummer persoonlijk weinig slaagkansen. Dus kijk ik uit wat de rest van Europa hiermee doet.

Sam Jaspers: Heel speciaal nummer waar ik wel een paar luisterbeurten voor nodig had. Het bouwt mooi op, met een spannende laatste minuut als climax. De stem vind ik eerder onopvallend, maar ik hou wel van de hypnotiserende, moderne beat. Armenië geeft in de clip (wellicht) ook meteen de hele live-act prijs. Voor mij is het een groeiertje.

André Vermeulen: Grappig: de liedjes van Armenië en Azerbeidzjan liggen muzikaal behoorlijk dicht bij elkaar dit jaar. Muziek lijkt te onderstrepen wat de twee landen bindt, ondanks alles. Artsvik vertelt echt een verhaal, en ook muzikaal heeft het lied gaandeweg meer te vertellen. Sterk opgebouwd. Dit kan indruk maken op het podium.

Caren Meynen: Tussen al de beats en drums van de andere landen is het lied van Armenië weleens iets anders. Het vleugje etnische klanken, ik kan daar wel voor vallen, alleen hadden ze het nog meer mogen uitspelen. De zangeres heeft best een krachtige stem, en ik ben benieuwd of ze dat live ook zo kan vertolken. Al zou je van een lied dat als titel Fly with me heeft wel verwachten dat het je optilt naar een hoger niveau. Dat was het helaas niet, Armenië geeft me toch een beetje een keldergevoel.

 Cyprus | Hovig – Gravity

Fabian Feyaerts: Geen slecht nummer dat zijn mosterd net iets te overduidelijk ging halen bij Human van Rag’n’Bone Man. Het refrein laat me een beetje op mijn honger zitten. Zal dit werken op een songfestival? Mogelijks wel door de enorme herkenbaarheid. Voor mij net iets te zwak op vele vlakken.

Sam Jaspers: Een midtempo-nummer dat in het begin wat doet denken aan Human van Rag‘N’Bone Man. Ik ben er niet echt wild van, maar visueel is er wel wat mogelijk met dit nummer. Als Hovig live van het scherm spat en het nummer via een sterke act naar een hoger niveau wordt gedreven, kan Cyprus misschien nog wat punten halen. Mij is het echter te eentonig en saai.

André Vermeulen: Een Zweeds clichéproduct. Middelmatig lied, volgens de wet van de minste inspanning helemaal drijvend op het woord Gravity. Dat woord is overigens al eens opgebruikt op een vorig songfestival.  Het lijkt een paar seconden interessant, maar wordt daarna uitermate saai.

Caren Meynen: De eerste noten van Gravity klinken zeer veelbelovend. Een beat, wat drums, een diepe basslijn, een sound effect… Ja, ik ben getriggerd. Tot Hovig begint te zingen. Ik vind zijn stem niet aangenaam. Het is voor mij echt zo’n lied waarvan je denkt: ‘Ja… wat kan ik daar nu over vertellen?’ Nee, dit wordt hem niet.

 Letland | Triana Park – Line

Fabian Feyaerts: Opnieuw een productie waarvan we de afgelopen maanden er heel wat hoorden voorbijkomen in de charts en op de radio. Ik vind de kopstem prachtig, en ze heeft me vast! Een nummer dat mits de juiste uitwerking qua act weleens zou kunnen werken. Opzwepend, pompend en catchy!

Sam Jaspers: Wat sfeer betreft, begint het Letse liedje een beetje zoals het Belgische. Het is echter meteen ook duidelijk dat het minder sterk is. Maar toch, het mag er zijn, wat mij betreft. Letland heeft de voorbije jaren nog interessante liedjes gestuurd en dit sluit daar wel een beetje bij aan. Het is wat meer dancegericht, ook iets platter en een tikje eentonig. Het valt ook in dit geval weer moeilijk in te schatten hoe het live zal klinken, maar wat de act betreft is hier volgens mij veel mogelijk. Echt hoog zie ik het echter niet eindigen.

André Vermeulen: Letland heeft het songfestival al een paar topinzendingen opgeleverd, met Brainstorm en Aminata bijvoorbeeld.  En vorig jaar deed ook Justs het uitstekend. Met haar wat arty aanpak, aast Triana Park op een plaats in hun gezelschap, maar het blijft een plekje in hun schaduw. Te repetitief, beetje duf lied. Wie dit schreef, dacht te snel dat het lied af was. Gemiste kans.

Caren Meynen: Line is het soort lied waar ik in de jaren 2000 vaak naar luisterde. Een soort Eurodance, waar wij Belgen toen trouwens zeer sterk in waren. Ik denk meteen aan Jessy, Ian Van Dahl, Sonique, maar ik weet niet of we in 2017 nog zitten te wachten op dit soort muziek. Dertien in een dozijn, leuk voor op de achtergrond in een club, maar ik zou er mijn telefoon niet voor uit mijn handtas nemen om even te shazamen wie dit nu eigenlijk is.

Onze experts maken naast recensies ook elk een rangschikking van de vijftien finalisten. Die blijft een goedbewaard geheim tot na de bekendmaking van de resultaten, nu zaterdag. Wel geven we prijs welke van de drie songs van vandaag het meest in de smaak viel bij ons panel, zonder hun plek in de rangschikking te verklappen. De juryfavoriet van vandaag is  Letland.

Advertentie