DSVS 2017

DSVS 2017

Onze experts over Estland, Frankrijk & Italië

In De Stem van Songfestival.be gaan we op zoek naar hét nummer van het komende Eurovisiesongfestival volgens onze lezers. Dit is de tweede en laatste ronde, waarin dagelijks drie liedjes worden beoordeeld door ons expertenpanel. Je kan ook stemmen op onze Facebookpagina op jouw favoriet. Vandaag in de hoofdrollen: Estland, Frankrijk en Italië.

 Estland | Koit Toome & Laura – Verona

Fabian Feyaerts: Vind ik dit nummer eruit springen? Neen… Vind ik dit nummer slecht? Neen… Het is een nummer waarvan er wel meerdere de avond zullen vullen. Dit haalt denk ik ook niet meteen de radio’s na het songfestival. Het is net iets te gewoon… En de combinatie Verona, Romeo & Juliette zal deze keer niet voor de overwinning gaan.

Sam Jaspers: Twee jaar geleden stuurde Estland een duet dat ik toen erg goed vond. Deze keer staat er weer een duo op het podium waarbij er op het eerste gezicht helaas weinig sprake van enig charisma kan zijn. Het nummer komt langzaam, maar toch wel een beetje veelbelovend op gang, vind ik. Het zit al over de helft voor we bij het refrein aankomen, maar vanaf dan kabbelt het, wat mij betreft, wel lekker verder. Niet erg origineel, een beetje oubollig ook, maar bij mij blijft het wel hangen.

André Vermeulen: Dit is het soort lied waar de triomfmomenten al ingebakken zijn en je zo voelt wanneer het publiek uit de bol zal gaan. Verona zit goed in mekaar, je bent vanaf de eerste noot mee en het verveelt geen seconde. De stemmen van oude bekende Koit Toome en Laura passen echt bij mekaar en ze zingen met veel overtuiging.

Caren Meynen: De toeristische dienst van Verona zou meteen een klacht moeten indienen tegen dit lied van Koit en Laura. Als de eerste zinnen van een lied zijn: ik vond je op de grond met een fles drank in je hand en onze romance werd een drama… Ja, dat voorspelt niet veel goeds. Ik stel voor dat Koit en Laura gewoon naar een goede relatietherapeut gaan en er eerst over leren praten in plaats van erover te zingen.

 Frankrijk | Alma – Requiem

Fabian Feyaerts: Wat een aangename verschijning is Alma! Het nummer is ook heel leuk… tot aan het refrein… Voor mij mocht dit nummer volledig in het Frans gebleven zijn. Dat was denk ik véél sterker geweest. Door de tweetaligheid verlies je in mijn ogen bij deze song kracht, en moest het geheel wat punten inleveren.

Sam Jaspers: Nazim Khaled levert ook dit jaar het nummer voor Frankrijk en dat is een puike beslissing. Hij schreef al tal van hits voor Amir, Claudio Capéo en Kendji Girac en het nummer van Alma ligt helemaal in dezelfde lijn. Franse latinopop die het momenteel erg goed doet in Frankijk en Wallonië. Het nummer klinkt fris, melodieus en is mooi opgebouwd. Het is misschien net iets moelijker dan dat van Amir vorig jaar, maar ik vind het zeker een van de beste inzendingen dit jaar. Ik hou er meestal niet zo van dat een nummer in verschillende talen wordt gezongen, maar hier stoort het me niet. Hopelijk klinkt het live goed en wordt het ook visueel genieten, dan zit er weer een goede score voor Frankrijk in, hoop ik.

André Vermeulen: Een knap lied van één van de componisten van J’ai cherché waarmee Amir vorig jaar zesde werd op het songfestival. Er zitten ook opnieuw wat orientale invloeden in. Requiem lijkt misschien wat minder instant-catchy, maar een paar keer horen helpt. Alma is een uitstekende zangeres, die ongetwijfeld een perfecte versie zal neerzetten in Kiev.

Caren Meynen: Het lied van Frankrijk geeft me een heel verwarrend gevoel. Ik weet niet of ik het net heel goed of slecht moet vinden. De strofes vind ik top! Knappe muziek, mooi gebruik van strijkinstrumenten, goede opbouw, de bridge zit ook goed in elkaar. Maar dat refrein! Dat past niet bij de rest. Ik zou het Engels achterwege gelaten hebben, en gewoon verder gezongen hebben in het Frans. En de melodie doet me dan weer aan Düm Tek Tek van Hadise denken. Dus Alma, ik ga er nog een nachtje over slapen.

 Italië | Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma

Fabian Feyaerts: Spontaan heb ik een lach op mijn gezicht van als de clip start. Een speciaal nummer dat on-ge-twijfeld punten gaat binnenhalen! Grappige clip, best leuk nummer en het mee scanderen van ‘ALLEZ’ zal bij de uitgelaten songfestivalgangers luidkeels weerklinken in de arena op de finale! Speciallekes scoren heel vaak op een songfestival en voor mij mag dat… zeker met een nummer als dit waar ik instant-vrolijk van word.

Sam Jaspers: Ik volg elk jaar heel graag het Festival van Sanremo. Er doen veel bekende artiesten mee en er komen ook elk jaar tal van sterke nummers en hits uit voort. Francesco was dit jaar echt wel een buitenbeentje, maar het publiek viel er meteen voor. Zijn nummer is enorm aanstekelijk, slim opgebouwd en meezingbaar. Zijn stem vind ik niet zijn sterkste punt, maar de act met de dansende aap werkt echt wel. Het is niet zo eenvoudig om met een niet-Engelstalig nummer te winnen, maar het zit er zeker in, denk ik.

André Vermeulen: Toen ik dit lied voor ’t eerst hoorde op het Festival van Sanremo, dacht ik: Als dit hier wint, kan het straks ook het songfestival winnen. Instant enthousiasme, écht enthousiasme, een knap opgebouwd lied, sterk gebracht door een sympathieke zanger. Het heerlijk onhandige dansje van de zwaaiende Francesco en de man verkleed als aap, wordt hét beeld van dit songfestival. Voor wie het nog niet geloofde: Italiaans is absoluut de best zingbare taal. Als dit op de radio een kans krijgt, wordt het vast ook een grote internationale zomerhit.

Caren Meynen: Italië is dit jaar de grote favoriet en dat begrijp ik helemaal. Ik word hier zo vrolijk van. Een liedje dat ik op de radio wil draaien, een lied waarvan in zin krijg in de zomer. Een fijne hese stem, een dansje dat lekker catchy is en geheel terzijde: wat een knappe vent is die Francesco, die mag me ook weleens een Nespresso zetten in plaats van George Clooney. Ja, volgend jaar songfestival in Rome?

Onze experts maken naast recensies ook elk een rangschikking van de vijftien finalisten. Die blijft een goedbewaard geheim tot na de bekendmaking van de resultaten, nu zaterdag. Wel geven we prijs welke van de drie songs van vandaag het meest in de smaak viel bij ons panel, zonder hun plek in de rangschikking te verklappen. De juryfavoriet van vandaag is  Italië.

Advertentie