EBU

EBUALGEMEEN

Afgelast: niemand wil danswedstrijd EBU organiseren

Eurovision Young Dancers 2018, de danswedstrijd van de EBU waarin verschillende jonge talenten uit Europa het beste van zichzelf geven, is afgelast. Geen enkele tv-omroep heeft interesse om de show te organiseren.

Niet elke wedstrijd die de EBU organiseert is even succesvol. Het Junior Eurovisiesongfestival werd al verschillende keren ten dode opgeschreven. Deze keer is het Eurovision Young Dancers, kortweg EYD, dat weinig succesvol blijkt. Er is een hele lijst met alle evenementen en competities van de European Broadcasting Union.

Organisator EBU heeft aan Eurofestivales bekendgemaakt dat de Europese danswedstrijd voor 2018 afgelast is. Blijkbaar werd er geen omroep gevonden om het evenement te organiseren en bijgevolg gastland te zijn. Dat is best vreemd te noemen. Zowel de omroepen van Malta als Polen hadden interesse om de wedstrijd te organiseren.

Niet de eerste keer

Het is zo de derde keer al dat de competitie afgelast moet worden. In 2007 kwam de show er niet en ook twee jaar later was er geen EYD. Te weinig omroepen wouden deelnemen. In 2011 volgde pas een nieuwe editie. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de danswedstrijd enkel te houden in oneven jaren.

Vorig jaar werd de wedstrijd gehouden in Praag. Polen won, net als het jaar voordien. Recordhouder met de meeste overwinningen is Spanje, dat vijf keer EYD won. Op de tweede plaats staan Frankrijk, Nederland en Polen met elk twee overwinningen. België nam elf keer deel. De laatste deelname dateert al van 2005. Winnen deed ons land nooit, in 1997 en 2001 werd België wel tweede.

Opvallend: in 2011 kreeg Kosovo uitzonderlijk de toestemming om deel te nemen. Aan het Eurovisiesongfestival mag het deels onafhankelijke land nog niet deelnemen.

De winnende dans van 2017:

play

Advertentie