Algemeen

ALGEMEENEBU

Deze vlaggen zullen we niet zien op het songfestival

Vorige week werd een lijst gepubliceerd met vlaggen die niet toegelaten worden tijdens de live uitzendingen van het Eurovisiesongfestival op 10, 12 en 14 mei. Onder andere de Vlaamse leeuw, de Palestijnse vlag, de Baskische vlag en de regenboogvlag worden verboden en dat kan niet bij iedereen op sympathie rekenen.

Onder andere Spanje dreigde al met een boycot van de liedjeswedstrijd omdat de Baskische vlag niet toegelaten wordt. ‘Dit wekt de indruk dat het Baskenland vergeleken wordt met terreurorganisatie ISIS en haar zwarte vlag’, klinkt het in de Spaanse media. Ook in Palestina zijn ze niet tevreden en vragen ze om ‘deze verachtelijke en onaanvaardbare vergissing’ recht te zetten.

De lijst werd eerder per ongeluk gepubliceerd door ticketverkoper AXS en Globe Arena waarop de EBU met een reactie kwam. ‘De niet-exhaustieve lijst met voorbeelden van vlaggen die verboden worden, diende niet ter publicatie’, klinkt het. ‘We hebben dan ook gevraagd het document meteen offline te halen. We verontschuldigen ons bij iedereen die zich beledigd voelt door deze lijst.’

Regenboogvlag: toegelaten of niet?

Het is evenwel niet duidelijk of de EBU ook aanpassingen zal doen. Volgens het officiële document zijn toegelaten: de officiële nationale vlaggen van de 42 deelnemende landen, of van één van de landen die recent deelnamen zoals Portugal, Turkije of Roemenië. Officiële vlaggen van landen die lid zijn van de Verenigde Naties en de vlag van de Europese Unie.

Op het gebande lijstje staan officieel: vlaggen met commerciële boodschappen of met ongepaste, beledigende of religieuze boodschappen. Ook de regenboogvlag is verboden wanneer het gaat om een politiek statement te maken. Ze is wel toegelaten als een symbool van tolerantie en diversiteit.

Advertentie