EBU

EBUSTOCKHOLM 2016

EBU reageert op petitie tegen resultaten

Er is nogal wat te doen rond de resultaten van het afgelopen songfestival. Een petitie werd opgestart en de EBU heeft al gereageerd.

Armeniër Arthur Hovhannisyan startte op Change.org een petitie gericht aan de European Broadcasting Union of kortweg EBU met de vraag om de resultaten van het afgelopen songfestival te herzien. Men gaat immers niet akkoord met de winnaar, Jamala uit Oekraïne. Zij won noch de juryvoting noch de televoting en zou de zege dan ook niet verdienen.

Ruim 365.000 mensen hebben de petitie ondertekend. De EBU heeft intussen al gereageerd op de aanklacht. ‘Het songfestival was een spectaculaire show waar heel wat mensen een jaar lang hard voor gewerkt hebben. De climax werd zaterdagavond bereikt en we begrijpen de passie en de emotie die mensen ervaren. Zowel kenners uit de muziekwereld als de kijker thuis heeft een gelijk stemaandeel. Jamala won dankzij brede steun bij beide partijen. Ze vertelde een persoonlijk verhaal in een emotioneel lied en heeft het prima gedaan’, klinkt het.

‘Dami Im uit Australië won de juryvoting, Sergey Lazarev uit Rusland was de beste in de televoting. Beide artiesten verdienen respect voor hun prachtige prestaties, hun geweldige liedjes en hun sportieve reactie nadien. Ze mogen het festival dan niet gewonnen hebben, ze namen het resultaat sportief op en we waarderen hen daarvoor. Toch blijft het songfestival een wedstrijd met slechts één winnaar. We beseffen dat niet iedereen het eens is met het resultaat. Het gaat immers om een subjectief aanvoelen. Toch blijft het resultaat geldig aangezien elke deelnemende omroep, elke artiest en elke fan op voorhand de regels kende. Oekraïne is en blijft de winnaar van dit songfestival. We roepen iedereen op om dit te respecteren en constructief mee te denken hoe we het songfestival nog sterker kunnen maken’, besluit het bericht.

Advertentie