EBU

EBU

EBU schorst Wit-Russische omroep BTRC

De Europese omroep EBU heeft vandaag op een vergadering van de raad van bestuur beslist de Wit-Russische staatsomroep BTRC, die aan het Eurovisiesongfestival deelneemt, te schorsen. Ze doet dat na het land meerdere keren opgeroepen te hebben de kernwaarden van EBU te respecteren, namelijk vrijheid van meningsuiting, onafhankelijkheid en aansprakelijkheid. In Wit-Rusland staat de persvrijheid al een aantal maanden zwaar onder druk onder de huidige president Lukashenko.

Voor het Songfestival van dit jaar had Wit-Rusland de groep Galasy Zmesta (foto) ingestuurd met een politieke tekst voor het lied. Fans riepen toen al op het land te weren van het festival. EBU gaf de Wit-Russische omroep nog een kans een ander lied in te sturen, maar ook dat was politiek getint en dus werd het land gediskwalificeerd. Nu Wit-Rusland geschorst is als lid van EBU, lijkt het erop dat we het niet meteen terugzien op het Eurovisiesongfestival.

In de afgrond

De staatsomroep BTRC heeft de winnaar van het festival van dit jaar, Måneskin, trouwens weinig verbloemend ‘rotzooi die smaakt naar aids‘ genoemd. De presentator die die woorden uitsprak, ging nog even door. Hij had het over ‘Een bestiarium van perverten, een bestiarium van queers,’ verwijzend naar de androgyne look van de groepsleden. ‘Godzijdank is deze video niet getoond in Wit-Rusland. De moderne wereld van democratie en vooruitgang gaat succesvol richting volledige achteruitgang, perversie, individuen in lendendoeken, de vernietiging van alles wat menselijk is in een mens. We moeten ons hiervan afsluiten met een ijzeren gordijn. Het is beter een dictatuur te hebben. Laat de hele wereld in deze afgrond zakken, Wit-Rusland zal een eiland van vrijheid blijven.’

Over de schorsing van BTRC als EBU-lid zegt EBU dat ze sinds de betwiste verkiezingen van de zomer van 2020 geijverd heeft voor de bescherming van onafhankelijke journalistiek en vrijheid van meningsuiting in Wit-Rusland. ‘We hebben openlijk journalisten bij BTRC gesteund die protesteren tegen inmenging van de overheid. We hebben ook de berichtgeving van BTRC opgevolgd en onze bezorgdheden aan haar management gecommuniceerd. De laatste weken werden we specifiek gealarmeerd door interviews die blijkbaar onder dwang afgenomen zijn. In het licht van deze uitzonderlijke ontwikkelingen heeft de raad van bestuur geen ander alternatief dan het lidmaatschap van BTRC te schorsen.’ Die laatste heeft nu twee weken de tijd om te reageren voor de schorsing in werking treedt.

Advertentie