EBU

EBU

EBU: ‘Songfestival 2019 niet in Jeruzalem als landen thuisblijven’

Israëlische media melden dat de eerste vergadering tussen de lokale openbare omroep KAN en de EBU al heeft plaatsgevonden om de organisatie van het Songfestival volgend jaar te bespreken. En die vergadering zou niet van een leien dakje verlopen zijn.

Enkele dagen na de overwinning van Netta schreven we al dat de weg naar het Songfestival 2019 geen gemakkelijke zou worden. Amper tien dagen later kunnen we al een vervolg breien aan ons artikel van toen. In enkele landen is al wat gemor geweest over het feit dat de volgende editie van het liedjesfestival naar Israël gehaald zou worden. Zeker in het licht van de recente nieuwsberichten over de slachtoffers ten gevolge van het Israëlische leger in Gaza, gaan hier en daar stemmen op dat Israël beter geen gastland zou kunnen zijn in 2019. Politieke partijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk spraken zich al uit voor een boycot, en in IJsland tekende al bijna tien procent van de totale bevolking een online petitie om volgend jaar niet deel te nemen.

Nog geen beslissing

De EBU lijkt oren te hebben naar het groeiende protest. Gisteren nog werd een opvallend bericht op de socialemedia-accounts van het Songfestival geplaatst, waarin expliciet werd opgeroepen aan fans om nog te wachten met het boeken van vliegtickets en accommodatie. Er is officieel nog geen beslissing gevallen over de gaststad en de data voor het volgende Songfestival. Op zich is dat geen uitzondering, de locatie wordt vaak pas ergens tijdens de zomermaanden bekendgemaakt, maar in het Israëlische geval lijkt er meer aan de hand.

Are you already looking forward to next year’s Eurovision? Us too! But don’t go booking your flights just yet, for…

Geplaatst door Eurovision Song Contest op dinsdag 22 mei 2018

Volgens het Israëlische nieuwsmedium Maariv zou de EBU de vrees hebben dat het Songfestival in Israël iets te fel wordt gekaapt door de politieke wereld. Verschillende lokale ministers uitten al expliciet hun wens om de wedstrijd vanuit de betwiste stad Jeruzalem te houden. Bovendien willen de ministers van Cultuur, Toerisme en Communicatie alle drie de organisatie naar zich toetrekken, maar volgens Haaretz, een andere nieuwssite, heeft de EBU daar allerminst oren naar, maar laakt ze dus de politieke greep op de wedstrijd. Zo stond op de officiële website van toerisme in Israël al dagenlang dat het Songfestival op 21, 23 en 25 mei volgend jaar in Jeruzalem zou plaatsvinden, maar zowel die data als die stad zijn dus nog niet formeel bevestigd. De informatie werd inmiddels ook van de site gehaald.

Geen geschikte locatie

Maariv schrijft dat de EBU stellig is: als landen zich effectief willen terugtrekken voor het Songfestival 2019 omdat het in Jeruzalem plaatsvindt, is die stad geen geschikte locatie, en moet er verder worden gezocht. Een evidentie is dat niet. Enkel in Tel Aviv is er nog een zaal die voldoende groot is, maar de burgemeester van die stad liet al weten dat Tel Aviv geen kandidatuur heeft ingediend om het Songfestival binnen te halen.

Dr. Frank-Dieter Riesling, de voorzitter van de belangrijke Reference Group van en achter het Eurovisiesongfestival, liet aan Haaretz weten dat de finale van het Songfestival sowieso moet doorgaan op een zaterdagavond vanaf 21.00 uur Centraal-Europese tijd, 22.00 uur in Israël. Dat is twee uur na het beëindigen van de sabbat, de traditionele rustdag in Israël waarop niet gewerkt mag worden en het openbare leven quasi stil valt. De Israëlische minister van Gezondheid riep al op om de sabbat niet te verstoren voor het Songfestival. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Advertentie