EBU

EBULISSABON 2018

EBU stopt samenwerking met Chinese tv na censuur

De EBU heeft in een persmededeling aangekondigd dat de samenwerking met het Chinese Mango TV wordt stopgezet. Dat gebeurt nadat er wijd en zijd kritiek was op de beslissing om in China twee optredens van de eerste halve finale niet uit te zenden.

Sinds enkele jaren zendt MangoTV, een Chinese online tv-zender met dagelijks een slordige 40 miljoen bezoekers, het Eurovisiesongfestival online uit. Dat gebeurde ook met de eerste halve finale van afgelopen dinsdag, maar dan met vertraging. Dat gaf de Chinezen de kans te knippen in de uitzending, en dat deden ze ook. Het optreden van Ierland, Together van Ryan O’Shaughnessy, dat twee mannelijke dansers heeft die een koppel symboliseren (foto), werd niet uitgezonden omdat het niet strookt met de strenge censuurregels die in China gelden. Ook Albanië, Mall van Eugent Bushpepa, werd uit de uitzending geknipt. De reden? De tattoos van de zanger, die eveneens niet conform de censuurregels zijn. Verder waren ook regenboogvlaggen in het publiek bewust wazig gemaakt, zodat Chinese kijkers niet mee geconfronteerd konden worden.

Het regende kritiek op sociale media na de omstreden Chinese beslissing. De EBU reageerde snel in een persmededeling: MangoTV verliest onmiddellijk de uitzendrechten van het Songfestival.

‘Op 9 mei zond de Chinese zender Mango TV de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 uit, maar twee optredens werden gecensureerd. Dat is niet in lijn met de waarden van de EBU over universaliteit en inclusiviteit, en onze sterke traditie van het vieren van diversiteit door middel van muziek. Met spijt beëindigen we daarom per direct onze samenwerking met de zender, en ze zullen geen toestemming krijgen om de tweede halve finale (die al geweest is, red.) en de finale nog uit te zenden.’

Het is een opvallende beslissing van de EBU, zeker omdat de baas van de European Broadcasting Union enkele dagen geleden in een interview met de Britse krant The Guardian aangaf dat er binnen de Unie net wordt gezocht naar een gróter kijkerspubliek voor het Songfestival, over de hele wereld, met hier en daar allusies op varianten in andere continenten.

Advertentie