EBUSTOCKHOLM 2016

EBU wijzigt omstreden vlaggenbeleid

Het Zweedse boulevardblad Aftonbladet meldt dat de EBU wijzigingen heeft doorgevoerd in het omstreden vlaggenbeleid.

Enkele dagen geleden berichtten we over de stortregen van kritiek uit onder meer Spanje op het per ongeluk gelekte vlaggenbeleid van de EBU. Het verschenen pdf-bestand zou oorspronkelijk enkel voor de ogen van de aanwezige security te zien zijn, maar bereikte het grote publiek. Aftonbladet schrijft vandaag op zijn Engelstalige webstek dat de Reference Group van de EBU, die beslissingen neemt over het verloop en de regels van het Eurovisiesongfestival, iets soepeler is geworden in zijn opstelling, zo blijkt uit onderstaande mededeling van de EBU:

‘Na reflectie en constructieve gesprekken met verschillende deelnemende delegaties heeft de EBU aan de Reference Group voorgesteld om een soepelere aanpak te hanteren betreffende het vlaggenbeleid, dat vorige week geïntroduceerd werd. Nationale, regionale en lokale vlaggen van de deelnemers, zoals de Welshe vlag (aangezien een van de Britse zangers uit Wales afkomstig is) en de Sami vlag (aangezien de Noorse zangeres oorspronkelijk Sami roots heeft). Deze vlaggen worden toegestaan, samen met die van alle landen die lid zijn van de Verenigde Naties, de vlag van de Europese Unie en de regenbloogvlag, zoals al opgenomen was in het oorspronkelijke vlaggenbeleid.

De EBU stelde de Reference Group ook voor zich toleranter op te stellen, zolang het publiek de niet-politieke aard van het Eurovisiesongfestival respecteert en niet bewust probeert om camerabeelden te verstoren, zoals het gevraagd werd.

De Reference Group aanvaardde deze voorstellen.’

Dat betekent automatisch dat ook de Vlaamse leeuw niet langer verboden is om mee rond te lopen in de Globen Arena.

Advertentie