EBU

EBU

Eurovisiesongfestival krijgt Aziatische versie

Het Eurovisiesongfestival krijgt er een officieel broertje bij. De EBU heeft samen met de Australische openbare omroep SBS aangekondigd een Aziatische variant op poten te zetten.

De SBS zal samenwerken met productiepartner Blink TV om volgend jaar de eerste editie te organiseren. Zeer binnenkort starten de eerste gesprekken met andere omroepen. Het zal gaan om een rechtstreeks uitgezonden finale met maximum twintig deelnemende landen uit Pacifisch Azië en een bereik tot een miljard kijkers, aldus de EBU. Een exacte datum en een reglement zijn er nog niet.

Nadien zullen andere gastlocaties worden gezocht in dezelfde regio, voor de volgende edities. De uitzendrechten zullen globaal verkocht worden, wat betekent dat bijvoorbeeld ook de VRT en de NOS de wedstrijd zullen kunnen uitzenden.

Dr. Frank-Dieter Freiling, de Duitse voorzitter van de Reference Group van het songfestival, laat weten dat hij het geweldig vindt dat de aantrek van de liedjeswedstrijd tot in Azië reikt: ‘SBS Australia zendt het Eurovisiesongfestival al meer dan dertig jaar uit, en daarom vinden we hen de perfecte partner om een alliantie van andere omroepen mee op te bouwen. Aziatische componisten en artiesten krijgen zo ook de kans om op een songfestivalpodium op te treden.’

De ABU

Opvallend is dat de EBU hiermee vist in de vijver van de ABU, de Asia-Pacific Broadcasting Union. Die organiseert sinds 2012 al jaarlijks het ABU TV Song Festival, ook al gebaseerd op het Eurovisiesongfestival. Een groot verschil is dat er geen competitief element is: het gaat louter om een presentatie van liedjes uit verschillende landen. De vijfde editie staat gepland in oktober dit jaar in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Wat dit nieuwe ‘Aziatische songfesival’ als gevolg zal hebben voor de toekomst van Australië op het ‘Europese songfestival’, is nog een raadsel. Het is alvast zeker dat zangeres Dani Im down under zal vertegenwoordigen in de tweede halve finale in Stockholm, maar een lange toekomst voor het land op ‘ons’ songfestival lijkt nu heel wat minder waarschijnlijk.

Concreet maken van de plannen

In augustus 2017 kwam er pas weer nieuws naar buiten over dit nieuw festival. De organisatoren zijn het concept aan het ontwikkelen en de officiële website van Eurovision Asia, dat is de naam van de liedjeswedstrijd, werd gelanceerd: EurovisionAsia.tv. Het plan is om één grote finale te houden met om en bij de twintig landen. Via sociale media kunnen fans laten weten welke landen, zangers of groepen zij graag willen zien aantreden. Start de discussie mee via #EurovisionAsia.

play

Advertentie