EBU

EBUROTTERDAM 2020

Delegatiehoofden Songfestival stemmen tegen andere stemverdeling

Even was er sprake om de verdeling van het gelijke aandeel tussen stemmen van de jury’s en het publiek aan te passen. Het Spaanse delegatiehoofd had dat laten weten, maar eergisteren liet haar Griekse collega dan weer weten dat er voorlopig niets zou veranderen, na een stemming.

Op een vergadering van de delegatiehoofden in september had 80% gestemd voor het behoud van de huidige verdeling. Maria Koufopoulou, hoofd Internationale Relaties bij ERT en delegatiehoofd voor Griekenland op het Songfestival, vertelde dat aan het Griekse Sputnik.

Nieuwe stemmethoden

Bij die vergadering werden delegatieleden opgesplitst in groepen en mochten ze nieuwe stemmethoden voorstellen. Vervolgens stelde de EBU die voorstellen voor aan alle aanwezigen. Die voorstellen zal EBU trouwens nader bestuderen.

De delegatieleden mochten ook stemmen over de verdeling van het stemaandeel voor jury’s en publiek, die voorlopig dus behouden blijft op 50-50. Daartegenover staat dat ook vragen werden gesteld over de haalbaarheid van stemmen met jury’s in kleine landen. Voor die omroepen is het soms moeilijk om juryleden te vinden die niet gelinkt zijn aan een platenlabel van een van de deelnemende inzendingen.

Televoting tekort gedaan

Cornald Maas, creatief adviseur van de Songfestivaleditie in 2020, liet in de Nederlandse krant Het Parool weten dat hij deelneemt aan die vergadering. Dat artikel verscheen een dag voor die bewuste vergadering . Daarin vertelde hij over zijn idee voor de televoting.

Is de balans in de uitzending tussen jurypunten en kijkersstemmen wel juist? De televoting wordt nu tekort gedaan. Zo leek Zweden in de beeldvorming dit jaar de nummer twee. Italië is heel dicht achter Nederland geëindigd maar speelde op tv geen enkele rol. Ik heb wel ideeën hoe we dat straks kunnen ondervangen.

Griekse inzending

In het artikel van Sputnik zei het Griekse delegatiehoofd dat over de Griekse inzending al besprekingen zijn geweest met de nieuwe directie van ERT maar dat nog niks beslist is. ‘Er hebben al vergaderingen plaatsgevonden, wij denken dat officiële aankondigingen over de keuze in november zullen worden gedaan. Alles is open (nationale finale of interne selectie), dus omdat we nog niet hebben besloten hoe we het doen, zijn er geen discussies geweest met platenmaatschappijen en artiesten.’ Ze heeft wel al veel e-mails gekregen van artiesten die deel zouden willen nemen.

Hotelprijzen

Over de hotelprijzen in mei in Rotterdam tot slot vertelde Maria Koufopoulou dat de Nederlandse organisatie overlegt met hoteleigenaren om hun prijzen tijdens het Songfestival niet te veel te verhogen.

Advertentie