EBU

EBU

Vanavond: ‘Eurovision Choir of the Year’

Vanavond vindt vanuit de Letse hoofdstad Riga de eerste editie plaats van ‘Eurovision Choir of the Year’. In die wedstrijd nemen zangkoren uit verschillende landen het tegen elkaar op.

De EBU hoopt op een succes om zo een nieuwe telg toe te kunnen voegen aan de bestaande Eurovision family, met als grootste en bekendste evenement het Eurovisiesongfestival. Verder zijn ook het Junior Eurovisiesongfestival, Eurovision Young Dancers en Eurovision Young Musicians jaarlijks terugkerende EBU-wedstrijden.

Negen deelnemers

Negen professionele koren uit acht landen en Wales staan vanavond tegenover elkaar. Ze brengen elk een stuk van maximaal zes minuten waarin de ‘nationale of regonale culturele invloed’ moet doorklinken. Er is geen televoting: de winnaar wordt bepaald door een driekoppige vakjury, bestaande uit de Letse mezzosopraan Elīna Garanča, de Britse componist John Rutter en de Zwitserse dirigent Nicolas Fink. Het is niet bekend wat het exacte stemsysteem is en of er gedetailleerde resultaten zullen worden vrijgegeven. Het volledige deelnemersveld vind je terug in onderstaande tabel.

LandKoor
BelgiëLes Pastoureaux
DenemarkenAcademic Choir of Aarhus
DuitslandJazzburg Freiburg
EstlandEstonian TV Girls' Choir
HongarijeBela Bartok Male Choir
LetlandSpīgo
OostenrijkHarchor Linz
SloveniëCarmen Manet
WalesCôr Merchet Sir Gâr

Les Pastoureaux

Het knapenkoor Les Pastoureaux (foto) uit Waterloo verdedigt de Belgische kleuren. Het koor bestaat al sinds 1974 en is samengesteld uit ruim zestig jongens tussen de zeven en veertien jaar oud. Tijdens Eurovision Choir of the Year brengen ze twee songs: Dans la troupe van Raphaël Passaquet en Ensemble van Pierre Rapsat, die in 1976 voor België zevende werd op het songfestival in Den Haag met Judy et cie. Er is nog een (kleine) link met het ESF, want Nicolas Duran, in 2011 nog lid van de acapellagroep Witloof Bay, reist met de Belgische delegatie naar Riga als zangcoach. Nader kennismaken met de Belgische kandidaten kan in onderstaand filmpje van de EBU:

play

 

La Trois

De uitzending start om 20.00 uur onze tijd en zal naar schatting honderd minuten in beslag nemen. De Amerikaanse componist en dirigent Eric Whitacre en de Letse journaliste en presentatrice Eva Johansone praten het gebeuren aan elkaar.

Geïnteresseerden kunnen afstemmen op La Trois, het derde televisienet van de RTBF, om de show live te volgen met commentaar van Camille De Rijck. Hij is een vaste presentator van onder meer een vaste ochtendshow op de Waalse radio en verzorgde eerder al het commentaar bij de Koningin Elisabethwedstrijd. Er kan ook online worden meegekeken op de officiële webstream van de EBU.

Advertentie