EBU

EBULISSABON 2018

Vijf regelwijzigingen voor songfestival 2018

Samen met de data van 8, 10 en 12 mei voor het 63e Eurovisiesongfestival, maakte de EBU, met stillere trom, ook vijf aanpassingen aan het bestaande reglement van de wedstrijd. De officiële Duitse songfestivalwebsite Eurovision.de plaatste het officiële EBU-document online. Een overzicht.

1. Apolitiek evenement

Een extra clausule stelt expliciet dat het ESF een apolitiek evenement is, en dat de organiserende omroep alle mogelijke stappen moet ondernemen om ervoor te zorgen dat geen enkele organisatie, instelling, politieke doelstelling of ander doel, bedrijf, merk, product of dienst gepromoot mag worden tijdens de shows.

2. Criteria voor artiesten

Het vernieuwde reglement stelt dat geen enkele geselecterde artiest of een delegatielid redenen mag hebben die ervoor kunnen zorgen dat de persoon of personen de toegang tot het gastland van het songfestival geweigerd mogen worden, in overeenstemming met de grondwet van het betreffende gastland.

3. Onafhankelijke jurystemming

De regels voor de onpartijdigheid van de vakjury’s, die voor 50% het oordeel vellen in de wedstrijd, worden aangescherpt. De juryleden moeten niet enkel stemmen in volle onafankelijkheid, maar nu ook in onpartijdigheid, eerlijkheid, objectiviteit en met al hun professionele vaardigheden en ervaringen, zonder een deelnemer te bevoordelen op basis van nationaliteit, geslacht of overeenkomstigheden.

4. (Sociale) media

Dat de EBU ook meegaat met haar tijd wordt bewezen door een toegevoegde clausule over onder meer socialemediagebruik. Ten eerste wordt verduidelijkt dat de Own Media Services alle media zijn, op alle verschillende platformen, waarvan de organiserende omroep het beheer en de verantwoordelijkheid op zich neemt. Ten tweede wordt hetzelfde verduidelijkt over socialemediaplatformen. De bedoeling van deze regelwijziging is dat er geen discussie meer kan ontstaan over foutieve of mogelijk bevoordeelde berichtgeving op media van de gastomroep, die volledig onpartijdig moet blijven.

5. Verplichtingen van de organiserende omroep

Na het debacle van de Oekraïense organisatie, waarbij deadlines om de haverklap werden verschoven of genegeerd, heeft de EBU ook hier ingegrepen. In het vernieuwde reglement staat dat de organiserende omroep te allen tijde de met de EBU overeengekomen deadlines zal respecteren en de instructies van de EBU zal volgen. Indien die niet naar behoren worden gevolgd, kan de EBU een andere omroep (meestal in een ander land) aanstellen om de organisatie op zich te nemen. Ofwel: het wordt nu gemakkelijker om in geval van een zeer slechte organisatie of nood van gastland te veranderen.

Ten slotte nog een pikante wijziging die terugslaat op het schandaal rond de Russische deelneemster Julia Samoilova, die de toegang tot Oekraïne werd geweigerd en waardoor Rusland zich uiteindelijk te elfder ure terugtrok uit het ESF 2017. In een toegevoegd addendum staat expliciet dat de organiserende omroep moet verzekeren dat alle geselecterde artiesten verzekerd zijn van een optreden tijdens de repetities en de liveshows van het songfestival. Er wordt nog eens aangestreept dat die omroep haar uiterste best zal doen om het apolitieke karakter van de wedstrijd te bewaren.

Advertentie