EBU

EBUKIEV 2017

‘Worldvision’ komt stapje dichterbij met nieuwe EBU-regel

De EBU heeft beslist dat ook de geassocieerde EBU-leden zich kandidaat mogen stellen om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival. Dat is te lezen op Eurovision.tv.

Op de pagina Which countries can take part? is een kleine, maar veelzeggende wijziging aangebracht in de tekst:

“De uitnodiging om deel te nemen aan het songfestival wordt elk jaar naar alle EBU-leden verstuurd. Sommige kiezen om niet mee te doen, de meeste wel. Geassocieerde EBU-leden wordt mogelijk ook toegelaten om aan het Eurovisiesongfestival mee te doen. Dat wordt geval per geval beslist door de Reference Group, het bestuursorgaan achter de wedstrijd.”

Daardoor lijkt het erop dat onze analyse van enkele weken terug wel eens deels bewaarheid kan worden op afzienbare tijd. De EBU zet met deze kleine regelwijziging officieel de deur op een kier voor al haar geassocieerde leden. Dat zijn er 33 uit 21 verschillende landen wereldwijd, inclusief Australië (dat al meedoet sinds 2015), de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Zuid-Afrika, China, India en Kazachstan, dat al enkele jaren wil meedoen, maar dat eerder nooit mocht.

Dat betekent niet dat er volgend jaar 21 nieuwe landen zullen debuteren in Kiev, maar wel dat een songfestivaldeelname van meer landen ver buiten het Europese continent plots mogelijk wordt. Of er al nieuwe landen interesse hebben getoond in het ESF 2017, is voorlopig nog niet bekend. Tot hiertoe hebben 39 landen aangegeven dat ze er volgend jaar bij zullen zijn, maar van debutanten is geen spoor.

Advertentie