Wit-Rusland

WIT-RUSLAND

Drama in Wit-Russische Songfestivalvoorronde

Dat de nationale finale in Wit-Rusland eentje zal zijn met de nodige portie drama, is meestal geen geheim. Dit jaar begon het hele gebeuren nog voor dat de startvolgorde van de finale bekend was gemaakt. Een open brief, een kandidaat die zich terugtrekt en bestaande teksten zorgen voor donderwolken in het land.

Eerder was al gemeld dat Alekseev (foto), de jonge zanger uit Oekraïne, de regels van de EBU zou hebben geschonden. Zijn nummer Forever kwam onder vuur te liggen nadat een filmpje werd ontdekt van 23 mei 2017. Daarin brengt hij het nummer Navsegda, de Wit-Russische versie van Forever. Het originele nummer duurt bijna vier minuten en zou voor de nationale finale zijn ingekort en bewerkt.

Een dag voor de bekendmaking van de startvolgorde hebben zes kandidaten, Alen Hit, Anastasiya Malashkevich, Sofi Lapina, Kirill Good, Gunesh en NAPOLI, een open brief geschreven naar de nationale omroep BTRC. Ze eisen de diskwalificatie van Alekseev, anders dreigen ze ermee de competitie te verlaten. Gunesh, een legende in eerdere Wit-Russische nationale finales, vertelde aan het dagblad KP dat ze al heel veel geld in haar act heeft gestoken, en het niet eerlijk vindt dat BTRC geen actie zou ondernemen.

Een ander nummer

Op 16 januari werd, zonder reactie op de brief, de startvolgorde bekend gemaakt, met Alekseev gewoon nog in de running. Voor de kandidate Sofi Lapina was deze boodschap duidelijk en nam ze het besluit ook de wedstrijd effectief te verlaten. ‘Ik twijfel aan de integriteit van Alekseev en de manier waarop deze wedstrijd zich evolueert, daarom weiger ik nog aan te treden in de finale’, aldus Sofi in KP.

Ze is boos omdat haar originele inzending werd afgekeurd wegens te vroeg uitgebracht. Samen met Pyotr Elfimov, die het land in 2009 nog mocht vertegenwoordigen, schreef ze Gravity om toch nog een nummer voor de deadline te kunnen insturen. De nationale finale telt daarom geen elf maar tien kandidaten. BTRC liet via een mededeling het volgende weten: ‘Als Alekseev de nationale finale op 16 februari wint, moet hij met een ander nummer naar Lissabon.’

Folknummer

Als je dacht dat hiermee alles opgelost zou zijn, nee hoor! Op 18 januari werd gemeld dat het nummer Chmarki van de groep Shuma, die nota bene de open brief niet ondertekende, de regels zou overtreden door een stuk tekst te gebruiken uit een traditioneel folknummer. Update: Shuma paste inmiddels de tekst aan, zodat ze overeenstemt met de regels van de omroep en de EBU.

Jamala, die winnares van 2016, kreeg deze kritiek ook over haar nummer 1944. Ze mocht uiteindelijk toch meedoen en won dat jaar de hele wedstrijd. BTRC is een onderzoek gestart of het nummer toegestaan is, of dat Shuma met een ander nummer op de proppen moet komen.

De startvolgorde op 16 februari is gepland als volgt:

 1. Adagio
 2. Alekseev
 3. Shuma
 4. Sofi Lapina (teruggetrokken)
 5. NAPOLI
 6. Anastasiya Malashkevich
 7. Gunesh
 8. Radiovolna
 9. Alen Hit
 10. Lexy
 11. Kirill Good

Voorlopig is het nog wachten op nieuwe ontwikkelingen in het kamp van Wit-Rusland, maar de strijd is in volle gang en het is nu wachten op de beslissing van BTRC.