Wit-Rusland

WIT-RUSLAND

Songfestivaldeelname uitgesloten: Wit-Russische omroep geen lid meer van EBU

In mei besliste de raad van bestuur van de EBU om de Wit-Russische omroep BTRC preventief te schorsen. De Wit-Russen kregen twee weken de tijd om te reageren, maar dat veranderde niks aan de situatie. De schorsing is een primeur. Het is namelijk de eerste keer ooit in de geschiedenis van de EBU dat de organisatie een omroep schorst.

De EBU, de organisatie achter het Eurovisiesongfestival, probeert over het gehele continent en aan haar buitengrenzen de hoogst mogelijke standaard van persvrijheid na te streven. Het is geen geheim dat niet alle toegetreden landen het even nauw nemen met de principes die de EBU hoog in het vaandel draagt. De schorsing van de Wit-Russische omroep komt dan ook niet uit de lucht vallen. In dit artikel lees je meer over het hele conflict.

Zwaar over de schreef 

Al sinds de verkiezingen van vorige zomer, en eigenlijk al voordien, tikt de EBU Wit-Rusland op de vingers om de persvrijheid en onafhankelijkheid van de media te vrijwaren. Veel brachten de waarschuwingen en bezorgdheden echter niet op, aangezien BTRC bleef doorgaan met het verspreiden van informatie die het beleid van de zittende president Lukashenko ten goede kwam. Een kleine maand geleden ging de Wit-Russische omroep echter zo over de schreef, dat er geen andere opties meer waren. Hiermee verwijst de organisatie naar de getuigenissen en interviews die onder dwang werden afgenomen en uitgezonden in het kader van de afgeleide vlucht van Ryanair en de arrestatie van Roman Protasevich.

Dromen waarmaken 

Naar aanleiding van de beslissing volgde er ook een reactie van de Wit-Russische omroep, die weinig constructief was. Samengevat stellen zij dat ze niks verkeerd hebben gedaan, bekritiseren andere leden en lachen de EBU uit. Eindigen doen ze door te zeggen dat ze door de schorsing miljoenen euro’s zullen besparen en hierdoor de dromen van miljoenen Wit-Russen kunnen waarmaken. Het ziet er dus in ieder geval niet naar uit dat we in de nabije toekomst, gegeven de huidige situatie, een Wit-Russische deelname op het Eurovisiesongfestival mogen verwachten.

Dit jaar al geen Songfestivaldeelname

In 2019 was er dus de (voorlopig) laatste deelname van Wit-Rusland aan het Songfestival. Dit jaar werd de inzending uit Wit-Rusland niet geaccepteerd door de EBU. Dat omwille van de politieke- en propagandaboodschappen in het lied van initiële deelnemer Galasy ZMesta. De groep kwam zelfs met een tweede nummer op de proppen, maar ook dat ging in tegen de regels van de Europese liedjeswedstrijd.

Advertentie