Lisbon 2018

LISBON 2018

Terugblik: de tweede halve finale in Lissabon

We gaan bijna naar een nieuw jaar maar voor we onze feesthoedjes en toeters bovenhalen, kijken we nog eens samen met jullie terug naar een paar hoogtepunten uit dit Songfestivalseizoen. Doorheen deze week zetten we een paar leuke, grappige en soms ook minder fijne momenten nog een keer op een rijtje. We blikken vooral terug op de landen die de finale niet behaalden.

Zoals tijdens de eerste halve finale was er ook deze keer geen openingsact. De uitzending werd weer gestart met dezelfde openingsvideo als twee dagen ervoor. Je kunt deze hieronder terugvinden.

play

Voor Roemenië was 2018 geen succesjaar. Met het 1501e lied dat sinds het begin op het Songfestivalpodium werd gebracht, wist het land voor de eerste keer de finale nét niet te behalen. Roemenië eindigde op een elfde plaats. Het scheelde zelfs maar vier punten voor de finale!

play

Een foto met een Songfestivalwinnaar mocht natuurlijk niet ontbreken in het fotoboek van The Humans.

Alexander Rybak had dit jaar ook de eer om het 1500e lied te zingen. Hij hij won zelfs de tweede halve finale met That’s How You Write A Song!

play

San Marino organiseerde dit jaar zelfs hun eerste nationale finale: 1 in 360. Toch bleek alle moeite die de microstaat in hun inzending stopte helaas niet genoeg. De Maltese Jessika en de Duitse Jennifer belandden op een voorlaatste plaats in de halve finale met Who we are.

play

Ondanks het niet behalen van de finale kijkt Jessika terug op een ervaring om nooit te vergeten.

View this post on Instagram

As I wave goodbye to another memorable experience, an awesome and eventful day for me, I would like you to remember me as the forever smiling and happy girl that gave her best ? I feel truly blessed by the amount of messages of support I'm receiving, believe me that I honestly and truly appreciate each and every one of them, you are one of the reasons why I do this apart from the love for music ❤ Don't for a second think I regretted any of this experience or that I am saddened, I came, I sang my heart out, left something of WHO I AM and am ready to leave with a whole luggage full of experiences and great memories which I will cherish a lifetime and am looking ahead for what the future will bring and holds for me. Special thanks to those who voted for us and believed in us. THIS IS WHO WE ARE ?❤??? love to all from a Maltese girl that had the chance to represent San Marino.

A post shared by Jessika (@jessika_music_official) on

Voor Rusland bleek 2018 ook geen goed jaar. In 2017 probeerden ze al eens om Julia te laten afreizen naar Kiev, maar daar bleek ze niet welkom. Dit jaar ‘stond’ ze er dan eindelijk! Vanaf een grote berg zong ze I won’t break. Haar zangkwaliteiten bleken helaas niet genoeg om de finale te bereiken. Dat gebeurde Rusland nooit eerder.

play

Ons team had tijdens de openingsceremonie de eer om Julia te interviewen op de blauwe loper.

play

De elfde inzending van Georgië, dat sinds 2007 meedoet, bleek al vanaf het begin geen hoogvlieger. Voor de eerste keer zong het land volledig in het Georgisch. En dat betekende een laatste plaats en een derde niet-kwalificatie voor Georgië.

play

Een van de bandleden wilde natuurlijk graag op de foto met een knappe dame als onze Laura!

Polen won een maand geleden nog het Junior Eurovisie Songfestival, maar afgelopen mei wist ook Polen zich niet te plaatsen voor de finale na vier jaar wel in de finale te hebben gestaan.

play

De achtergrondzangeressen van Lukas en Gromee hadden nog een leuke ervaring met een aantal straatmuzikanten in Lissabon.

Ook Christabelle uit Malta had maar tien punten te weinig om in de finale te staan. Haar lied Taboo had een duidelijke boodschap, maar misschien was deze toch niet helemaal op zijn plaats op het Songfestival.

play

Christabelle had ondanks de finale niet te behalen gelukkig wel een goede tijd in Lissabon, ze kon het goed vinden met Benjamin Ingrosso uit Zweden.

Sinds 2009 haalde Letland maar twee keer de finale. Het land leek het festival voor 2015 niet zo serieus te nemen, maar sinds Aminata toen een zesde plaats behaalde, leek het tij gekeerd. Letland stuurt sindsdien liedjes met inhoud en kwaliteit, maar helaas voor Laura bleek Funny Girl niet goed genoeg om door te stoten naar de finale.

play

Laura straalde in ieder geval tijdens haar hele Songfestivalervaring!

Sinds Montenegro als onafhankelijk land meedoet aan het Songfestival, vanaf 2007, haalden ze nog maar twee keer een finale. Het Montenegrijnse Inje werd helaas niet zo gewaardeerd als het land verwachtte. Montenegro moest het zoals het jaar ervoor doen met een zestiende plaats.

play

Tijdens een repetitie zong Vanja samen met zijn team het lied a capella, wat toch veel indruk weet te maken.

Tijdens de tweede halve finale en de bekendmaking van de landen die naar de finale zouden gaan kwamen zoals altijd weer veel emoties vrij.

play
play