Lissabon 2018

LISSABON 2018

Terugblik: de eerste halve finale in Lissabon

We gaan bijna naar een nieuw jaar, maar voor we onze feesthoedjes en toeters bovenhalen, kijken we nog eens samen met jullie terug naar een paar hoogtepunten uit dit Songfestivalseizoen. Doorheen deze week zetten we een paar leuke, grappige en soms ook minder fijne momenten nog een keer op een rijtje. Vandaag richten we ons vooral op de landen die de finale niet haalden.

In 2018 begonnen de halve finales anders dan andere jaren. In voorgaande jaren openden meestal bekende artiesten uit het gastland de halve finales. Maar de Portugezen richtten zich dit jaar meteen op waar het om gaat. De wedstrijd ging direct van start na een intro waarin Lissabon en Portugal op een beeldige wijze worden voorgesteld.

play

Azerbeidzjan mocht in 2018 de spits afbijten, maar kon helaas de finale voor de eerste keer in de geschiedenis niet halen. Sinds 2008 wist het land zich al tien keer op rij te kwalificeren. Helaas kon kon Aisel een elfde keer niet waar maken met X My Heart.

play

Aisel genoot desondanks duidelijk van haar ontmoeting met Pilipp Kirkorov, en dat nog wel op zijn verjaardag!

Ook IJsland deed het dit jaar niet erg goed. Het land eindigde zelfs op de laatste plaats in de eerste halve finale, wat het meteen het slechtste resultaat voor het land ooit maakte.

play

Tijdens de IJslandse versie van Your face sounds familiar bracht Ari het winnende nummer van 2017. Zeker de moeite waard om eens te bekijken!

Voor België was het dit jaar niet veel anders. Met een twaalfde plaats in de eerste halve finale vielen we buiten de boot, net achter Azerbeidzjan. Er mag wel gezegd worden dat veel Belgen (en vast ook veel Europeanen) dit niet hadden verwacht na drie jaren van succes.

play

Natuurlijk sprak onze verslaggever Jasper de dag na de eerste halve finale met Laura tijdens een emotioneel interview.

play

Over powervrouwen gesproken, het lied dat de meeste reactie kreeg, bleek toch wel Fuego van Eleni Foureira uit Cyprus.

play

Wit-Rusland doet sinds 2004 mee aan het Songfestival, maar kon dit jaar al voor de tiende keer de finale niet halen. Een zestiende plaats was helaas niet genoeg om de finale te bereiken.

play

De Songfestivalwinnaar van 2009, Alexander Rybak, speelde zelfs viool op het nummer van Alekseev!

Voor Macedonië is het zelfs al het zesde jaar op rij dat het land zich niet weet te plaatsen voor de finale. In 2018 betekende dit ook nog het slechtste resultaat van de afgelopen zes jaar: een achttiende plaats.

play

Marija haalde met Eye Cue de finale niet, maar Mikolas Josef imiteren samen met Coco van Zwitserland doet ze als de beste!

Kroatië deed het maar nét iets beter en eindigde op een zeventiende plaats. Ook Franka behaalde met Crazy het slechtste resultaat voor Kroatië ooit!

play

Franka genoot duidelijk van de Portugese delicatesse: Pasteis de nata. Maar het bracht haar helaas weinig geluk op de avond van de eerste halve finale.

Voor Griekenland was het Songfestival van 2018 ook geen feestje. Yianna kon Griekenland voor de tweede keer in de geschiedenis niet naar de finale loodsen.

play

Toch waren de reacties vooraf op YouTube veelbelovend!

Armenië deed het over het algemeen dan weer beter, maar kon ook de finale niet bereiken met voor het eerst een lied in de eigen taal. Dat gebeurde het land nog maar één keer eerder.

play

Het Armeense team genoot duidelijk wel van het avontuur, ondanks niet in de finale te staan.

Zwitserland doet het ook niet zo goed sinds de invoering van de halve finales. Ook in 2018 betekende dit weer geen finale voor de broer en zus van ZIBBZ.

play

Ze haalden de finale helaas niet, maar maakten wel een prachtige cover van het Portugese lied O jardim.

Uiteindelijk werd maar één van deze landen opgenoemd tijdens de bekendmaking van de landen die op zaterdag in de finale zouden staan, maar het meedoen alleen al zorgde voor veel emoties tijdens de show.

play
play

Advertentie