Eurosong 2023

EUROSONG 2023

Dit is Gustaph: het cv van onze Belgische kandidaat

Nu de eerste storm na Eurosong 2023 gaan liggen is, gaan we met Songfestival.be graag dieper in op het toch wel uitgebreide curriculum vitae van onze Belgische vertegenwoordiger op het Songfestival in Liverpool, Gustaph of gewoon Stef (Caers) voor de vrienden. Voor velen eerder een nobele onbekende uit de Vlaamse showbizz, maar het muzikaal parcours van Gustaph is best indrukwekkend.

Stef Caers zag het levenslicht op 5 juli 1980. Al vroeg waren er muzikale kriebels: hij volgde zijn humaniora aan de Academie Muziek-Woord-Dans en studeerde nadien af als producer aan het Muziekconservatorium in Gent.

Veelbelovend debuut als Steffen

Als negentienjarige kwam Stef, toen onder het pseudoniem Steffen, voor het eerst piepen in de Vlaamse showbizz. Met Gonna Lose You (video) scoorde hij in 2000 een hitje in Vlaanderen. Bij de Radio 2 Zomerhit van dat jaar won hij ook nog eens de prijs van beste debuut. Daarna kwam er nog een single, Sweetest Thing, maar dat nummer werd niet opgepikt door het grote publiek. Het veelbelovende debuut als frontzanger doofde stilletjes uit, maar Caers bleef professioneel actief in de muziekwereld.

play

Achtergrondzanger, zanger bij Hercules & Love Affair, stemcoach en docent

Hoewel het grote succes als frontzanger in eerste instantie uitbleef, bleef hij zeker niet weg van de bühne. Stef was heel vaak te zien op diverse podia als achtergrondzanger voor niemand minder dan Natalia, Zap Mama en Truus Druyts en ook in de studio maakte hij furore als backing vocal voor onder meer Lady Linn, Willy Sommers en Mama’s Jasje.

Tussen 2008 en 2018 trad Stef, sinds 2008 trouwens actief onder het pseudoniem Gustaph, ook terug meer op de voorgrond als frontzanger. Als lid van de groep Hercules & Love Affair stond hij op hele grote podia zoals die van Pukkelpop, Glastonbury en een aantal shows van modemerk Chanel. In het filmpje is een lied van Gustaph met de band te horen. In 2018 verliet Gustaph de groep.

play

Intussen is Stef Caers ook muziekdocent binnen verschillende muziekopleidingen aan de Hogeschool Gent en Hogeschool PXL. Daarnaast is hij stemcoach, en niet voor de minsten. Zo begeleidde hij Geike Arnaert van Hooverphonic tijdens het Eurovisiesongfestival in Rotterdam, waar hij trouwens zelf ook een cruciale rol speelde.

Stef en het Eurovisiesongfestival, match made in heaven

Driemaal is scheepsrecht, zo lijkt het wel voor Stef. In 2018 en 2021 begeleidde hij de Belgische Songfestivalinzendingen van de VRT, respectievelijk Sennek en Hooverphonic, als backing vocal en dus ook deels als stemcoach. Deze belevenissen moeten duidelijk naar meer gesmaakt hebben en dus zagen we Stef, alias Gustaph, afgelopen zaterdag als een echte ster schitteren op de voorgrond van het grote podium in Paleis 12. Hij zal de komende maanden in ieder geval kunnen rekenen op de steun en raad van voormalige Belgische Songfestivaldeelnemers en andere elite uit de Belgische muziekwereld. Zo was onder anderen Lady Linn ontzettend trots op haar goede vriend Stef na zijn overwinning zaterdagavond en ook Sennek gaf Stef vorige week al goede raad via een videocall. De Instagramposts vind je hieronder terug.

View this post on Instagram

A post shared by Stef Gustaph (@stefgustaph)

Advertentie