Eurostream 2020

EUROSTREAM 2020

Vanavond: finale ‘Eurostream 2020’

Het échte Songfestival had volgende week in Rotterdam moeten plaatsvinden, maar Covid-19 stak ook daar een stokje voor. Ruim twintig van de grootste fansites over het Songfestival wereldwijd, waaronder de Belgische website Songfestival.be, staken de koppen bijeen en pakken uit met Eurostream 2020.

Vanavond vanaf 21.00 uur stipt vindt de grote finale plaats. In de twee uur durende liveshow worden fragmenten getoond van de 26 liedjes die zich plaatsten uit de twee halve finales van Eurostream 2020, afgelopen dinsdag en donderdagavond. Net als op het echte festival wordt de uitslag bepaald door 50% vakjurystemming en 50% publieksstemming. De volledige lijst van juryleden is te raadplegen op de website van Eurostream 2020: eurostream2020.com/juries. In de Belgische vakjury zetelen VRT-journalist en gewezen Songfestivalcommentator André Vermeulen en Ultratop-baas Sam Jaspers.

Het publiek kan vanaf 12.00 uur zaterdagmiddag al online stemmen door drie tot vijf favorieten aan te duiden op eurostream2020.com/vote. Alle volledige inzendingen zijn terug te vinden in een handige afspeellijst: eurostream2020.com/playlist. De startvolgorde vind je hieronder terug:

België als zeventiende

België is een van de 26 landen dat een finaleplek verzilverde. De groep Hooverphonic, vorig jaar intern gekozen door de VRT, plaatste zich afgelopen dinsdag in de eerste halve finale met Release Me en werd als allerlaatste pas bekendgemaakt. De concurrentie is niet mals, met de songs uit Bulgarije, IJsland, Italië en Zwitserland als voornaamste topfavorieten. In de finale verschijnt België als zeventiende in de rij.

Tijdens de finale worden filmpjes vertoond van verschillende ex-Songfestivaldeelnemers, en als act in de pauze treedt de winnaar van het Afrikaanse Songfestival AfriMusic Song Contest op. Het slotstuk is de zinderende puntentelling, die zo goed mogelijk wordt nagebootst. Fans uit 41 landen lezen eerst de jurypunten voor, waarna als allerlaatste de publieksstemmen worden bekendgemaakt. Het land dat nadien bovenaan het scorebord staat, wint Eurostream 2020.

The Star

Eurostream 2020 gaat niet onopgemerkt voorbij en trok ook buiten Songfestivalkringen veel aandacht. De online wedstrijd werd de afgelopen dagen al opgepikt door grote media uit binnen- en buitenland, van vrtnws.be tot hln.be en zelfs door de Zuid-Afrikaanse krant The Star.

De grote finale van Eurostream 2020 mét Hooverphonic is vanaf 21.00 uur live te volgen op de Facebook- en YouTube-kanalen van Eurostream 2020.

Advertentie