Eurovisite

EUROVISITEEX-DEELNEMERS

Op ‘Eurovisite’ bij Emly Starr: ‘De BRT vond mijn kleedje te bloot’

Meer dan zestig Belgische inzendingen op het Eurovisiesongfestival. Dat zijn evenveel memorabele momenten, relletjes, geruchten, tops, flops en vooral: verhalen en herinneringen om nooit te vergeten. Wie beter dan de artiesten zelf om ons te vertellen hoe het er destijds écht aan toeging op dat tot de verbeelding sprekende Songfestival? Jasper en Jonathan van Songfestival.be doorkruisen het hele land en gaan gezellig op Eurovisite bij de deelnemers van toen. Doordachte vragen en echte gesprekken met een vleugje humor. Dat mag je van deze Eurovisite-Songfestivalpodcasts (interviews) verwachten. Dit is aflevering twee met Emly Starr (1981).

Beluister de hele podcast met Emly via een van de volgende kanalen of lees onderaan de hoogtepunten:

  • Spotify:

  • Mixcloud:

  • Stitcher:

  • RadioPublic:

  • Anchor.fm:

  • Apple Podcasts en Google Podcasts:

* Zin in meer? Beluister via deze link de andere Eurovisite-Songfestivalpodcasts uit de reeks. De interviews staan ook online op YouTube.

** Sommige artiesten praten over Eurosong als ze eigenlijk het Songfestival bedoelen. Om verwarring te voorkomen gebruiken Jasper en Jonathan de programmanaam Eurosong enkel als het over de voorronde gaat. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen die twee namen.

Emly Starr over voorronde Eurosong 1981

Sommige indianenverhalen blijken dus toch te kloppen: Emly en haar echtgenoot Tony Winter, die in onze podcast op de achtergrond te horen is, zijn wel degelijk laat op de avond naar de toenmalige BRT gereden om vlák voor de deadline liedje Samson & Delilah – later afgekort naar Samson – in te dienen. ‘Dat liedje gingen we eigenlijk alleen op de Japanse markt uitbrengen’, zegt Emly. ‘Onze achtergrondzangers hebben Tony weten te overtuigen om het toch in te sturen. Maar we hadden geen Nederlandstalige tekst. Tony heeft die avond dan tekstschrijfster Penny Els opgebeld en via de telefoon hebben we die tekst bedacht!’

Emly nam enkel voor het plezier aan Eurosong deel, dus de verrassing was best groot toen ze met haar inzending won. ‘Dat ik mijn moeder moest bellen, dát was het eerste dat toen in me opkwam’, lacht de zangeres.

Emly Starr over Eurovisiesongfestival 1981 in Dublin

Starr heeft ons land met veel plezier vertegenwoordigd op het Songfestival, maar niet alles verliep van een leien dakje. Het witte kleed dat Emly droeg, inclusief eindeloze lange split, is iconisch gebleken. Maar de top van de BRT had toch graag wat meer stof gezien. ‘Ik werd op het matje geroepen. De splitten van mijn jurk moesten dichtgenaaid worden! Terwijl iedereen er zo enthousiast over was. Ook mijn moeder, ja’, zegt Emly. De zangeres stapte met een smoes naar buiten, want ze was nooit van plan die splitten dicht te maken. ‘Goed dat ik niet geluisterd heb, want zelfs nu spreken mensen me nog aan op dat kleed!’

In Dublin zelf waren er veel problemen met het orkest. Het team van Emly wou uiteindelijk liever met geluidsband optreden, maar contractuele verplichtingen opgemaakt in België, maakten dat onmogelijk. Tony Winter dacht toen zelfs aan opstappen, maar Emly gaf toch alles wat in haar zat: ‘Ik deed het graag, maar het kon stukken beter. Tijdens mijn eerste repetitie heb ik bijvoorbeeld geen noot gezongen. Wij wilden het béste neerzetten op dat podium. Wist je dat mijn achtergrondkoor en ik elkaar niet eens konden horen door de monitors?’

In het fijne gesprek met Emly passeren verschillende memorabele verhalen de revue. Problemen om te landen op de luchthaven, Luc Appermont die daar een mini-Songfestival op poten zet, Ierse whiskey … ‘Het was een heel avontuur’, blikt Emly Starr terug.

Hoe gaat het nu met Emly Starr?

Na 1981 was het Eurovisiesongfestival een afgesloten hoofdstuk. Na haar mooie zangcarrière stortte Starr zich op het bedrijfsleven. Met succes. Familiebedrijf HD Ledshine uit Denderleeuw heeft het grootste mobiele scherm ter wereld in handen. Het scherm is 144 vierkante meter groot, 16 meter breed en 9 meter hoog. Het telt 18.690.048 aparte lampjes. ‘Ons scherm is al gebruikt voor concerten van David Guetta en Robbie Williams’, zeggen Emly Starr en Tony Winter met heel veel trots.

play

Advertentie